Úplně jiný pohled na tragédii ve Francii. Hovoří Patriot a bývalý hasič Jiří Vítek

16.04.2019 17:48

ROZHOVOR „Frajeři!“ Bývalý hasič, záchranář Jiří Vítek označuje zásah francouzských hasičů při požáru katedrály Notre-Dame za excelentní. „Soustředili se na nosné konstrukce a obětovali to, co měli.“ Domnívá se, že pomoc od českých odborníků je dobrý nápad. Peníze ale potřebují i naše památky. „Že by Česká republika zachraňovala Notre-Dame, mi připadá přehnané,“ podotýká Vítek, dnes místostarosta Prahy 8 a také šéf Patriotů. Zmiňuje, že jde o ztrátu symbolu hlavně pro křesťany, a dodává: „Jako hasič jsem viděl větší tragédie, mrtvé lidi.“

Úplně jiný pohled na tragédii ve Francii. Hovoří Patriot a bývalý hasič Jiří Vítek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Požár francouzské katedrály Nortre Dame

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí

Pracoval jste jako hasič, záchranář, lektor požární ochrany, předseda Unie bezpečnostních složek; co vás napadlo nejdřív, když jste viděl záběry hořící katedrály Notre-Dame?

Že to bude hodně složitý zásah pro hasiče s výškovou technikou. To mě napadlo jako první. Obdivuji, že se podařilo z katedrály spoustu věcí odnést.

Požár se v úterý dopoledne podařilo uhasit. Statikové zkoumají, co vydrží nosné zdi, zjišťuje se přesný rozsah škod. Hlavní konstrukci zachránili. Lze nějak zhodnotit postup, který při záchraně chrámu použili? Dá se to z videa posoudit?

Co jsem sledoval... Postup byl skvělý. Došlo k rychlé evakuaci. Vynechali hašení z vrtulníku. V tomto případě by to bylo pro katedrálu zničující. Hrozilo by popraskání starých materiálů. Podle mě to zvládli parádně. Soustředili se na nosné konstrukce a obětovali to, co měli. Věž nešla zachránit.

Bylo něco při zásahu, nad čím byste se pozastavil, co vás překvapilo?

Možná mě překvapilo, že jsem neviděl tolik výškové techniky. Ale zásah byl vedený určitým způsobem, čekalo se asi na prohoření lešení. Neviděl jsem nic, co by bylo špatně. Zachránili víc, než se předpokládalo. Všichni jsme čekali, že budova staticky nevydrží. Prudké ochlazování zdiva může narušit celou statiku. Zásah byl dobře vedený.

Přesná příčina požáru zatím není známa. Francouzská média citují zástupce pařížských hasičů, podle kterých by mohla souviset s projektem renovace.

Bývá to tak často. Francouzi mají dobré vyšetřovatele příčin požáru. Myslím si, že na důvod určitě přijdou. Většinou takové požáry vznikají při rekonstrukcích, to je jasné.

O požáru psal na facebooku bývalý poslanec TOP 09 František Laudát, který má zkušenosti s rekonstrukcí Obecního domu, kde byl dlouhou dobu ředitelem, popisoval jak problematická je rekonstrukce památky, že je to vždy riskantní podnik. „Stačí chvíle nepozornosti, drobná chyba a tragédie je tu. Proto by šéfové takových staveb měli být na kázeň a dodržování předpisů jako psi.“ Do jaké míry to lze vše uhlídat? 

Když někde lepíte izolaci nebo svařujete, u nás musíte mít osm hodin dohlídku. Po dokončení práce musí být osmihodinová dohlídka. Ale tu jiskřičku uhlídat... Na to přijdou. Najdou ohnisko požáru. Jestliže se při rekonstrukci používal oheň, riziko je samozřejmě velikánské.

Česká vláda je připravena pomoci Francii při obnově katedrály Notre-Dame i finančně. Ministr kultury už v pondělí nabídl pomoc českých odborníků při obnově chrámu. Měla by Česká republika přispět? Jak?

Máme odborníky na obnovu památek, a touto formou by stoprocentně bylo vhodné přispět. Jestli jde o finanční příspěvek, ten by měl být spíš symbolický. U nás je dost zanedbaných památek, které by potřebovaly také výrazně pomoci. Pokud jde o nějakou symboliku plus skupinu odborníků, samozřejmě. Tak by to mělo být.

A veřejná sbírka? Ministerstvo kultury nyní řeší organizaci, respektive uspořádání veřejné sbírky. „Sám úřad ji pořádat nemůže, ale může tak učinit státní příspěvková organizace,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk. 

K tomu bych se nevyjadřoval. Opravdu jsem zastáncem toho, abychom tam poslali odborníky. Památky umíme restaurovat. Jestli chce někdo symbolicky pomoci, může to být jisté gesto... Francie je bohatá země na to, aby si poradila sama. Že by Česká republika zachraňovala Notre-Dame, mi připadá přehnané. To bychom pak mohli zachraňovat každou památku ve světě, kterou pohltí nějaká živelní pohroma. Symbolicky pomoci jistě, ale peníze potřebují i památky u nás.

Řada lidí se bude jednoduše ptát, jak tohle mohli Francouzi vlastně dopustit? Jak je možné, že stavbu, kterou od roku 1163 stavěli téměř dvě stě let, jsme schopní nechat téměř shořet?

To je nějaký blábol, ne? Požáru nemůžete poručit. A jestli bude v šestnáctém nebo v 21. století? Jestli je to nedbalost, někdy to může být blesk... To neovlivníte. To je jako by hořel barák, který má dvě stě let, a řeklo by se – dědečkovi neshořel, a mně shořel, jak jsem to mohl dopustit? Jestli šlo o technickou závadu, nebo pochybení lidí, kteří to rekonstruovali, nebo mohlo dojít ke zkratu...

Přemýšlet nad tím, jak něco mohli dopustit? Nesmysl. Jestli došlo k technické závadě nebo k zanedbání, je to věcí policie, vyšetřovatelů, kteří na to mají přijít a potrestat viníky. Národní divadlo také shořelo z nedbalosti. Také to dopustili.

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Nad požárem katedrály se zamýšleli autor knihy Podivná smrt Evropy Douglas Murray a Rod Dreher z amerického webu American Conservative. Dle Murrayho se tento věk zapíše do historie jako ten, kdy jsme „nechali shořet Notre-Dame“. „Jak jsem řekl ve své knize před několika lety, v určitých ohledech se o budoucnosti evropské civilizace rozhodne podle toho, jak se stavíme ke kostelům a jiným kulturním památkám. Budeme je nenávidět, ignorovat, pracovat s nimi, nebo je dále uctívat? Budeme je udržovat?“ psal Murray. Lze odpovědět nějak na tuto otázku?

Já tomu nerozumím. 15. dubna se potopil Titanic, zemřel Abraham Lincoln, islandská sopka zastavila provoz nad celou Evropou. Můžeme o tom takto uvažovat a psát knížky. Ale spekulovat nad tím, že něco shořelo, dokud to není vyšetřeno, je nefér. Jestli si někdo myslí, že katedrálu někdo zapálil, tak na to se určitě přijde.

Jistě, lidé hovoří o ztrátě symbolu, jde o velmi významné kulturní dědictví…

To jsem vám ukázal tu symboliku, tak 15.duben... Špatný den. Teď si dělám legraci. Já se bavím o tom, že hasiči zasahovali excelentně. Zachránili pro Francii spoustu důležitých památek, které se podařilo vynést. Katedrála nespadla. Jde o starý prostor s gotickými klenbami. Když je vystaven vyšší teplotě a pak je ochlazení, hrozí zřícení budovy. Byl to excelentní zásah francouzských hasičů. Frajeři!  

Český prezident psal francouzskému prezidentovi. „My Češi, jsme v těchto těžkých chvílích myšlenkami s Vámi, vždyť Česká republika je stejně jako Francie zemí gotických památek a Prahu podobně jako Paříž zdobí významné středověké chrámy a cenné historické a umělecké stavby. Požár Notre-Dame se dotýká nás všech.“ Je to ztráta pro všechny?

Jistě, je to nějaký symbol. Pro křesťany a hlavně pro Francouze je to největší symbolika. Ale spekulovat o tom, jaká je to ztráta pro svět? Varšava byla také celá v popelu. Vůbec se nebojím. Notre-Dame bude stát dál. Soustřeďme se na to, aby se památka zrekonstruovala. Je to kulturní ztráta, ale bohužel.

Jako hasič jsem viděl větší tragédie, mrtvé lidi. Je to kulturní tragédie, ne lidská.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

4:44 „Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

Ukrajina vyjednávala, protože věděla, že sama Rusko neporazí. A vyjednávání ukončila, protože si mys…