Všichni spílali Trumpovi za jeho slova o NATO. Jaroslav Bašta v nich ale objevil něco úplně jiného

20.01.2017 8:34

ROZHOVOR Podle exministra Jaroslava Bašty nový americký prezident tuší, že existují nebezpečí, která nemůže řešit Amerika sama, ale především ve spolupráci s Čínou a Ruskou federací. „Jsou to otázky života a smrti, jako je zabránění dalšího šíření jaderných zbraní, otázka mezinárodního terorismu,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. A že chce Donald Trump spoléhat více na vlastní Twitter než na věhlasná média? „Má pravdu, v ústavě je svoboda slova, nikoli že slovo musejí zprostředkovat konkrétní televize nebo noviny,“ říká Bašta.

Všichni spílali Trumpovi za jeho slova o NATO. Jaroslav Bašta v nich ale objevil něco úplně jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Anketa

Kdo má víc vaší úcty a respektu?

hlasovalo: 13348 lidí

V uplynulých dnech byla v médiích citována silná prohlášení od budoucího amerického prezidenta. V interview pro britský deník The Times zazněla kritika EU i kancléřky Angely Merkelové, když Donald Trump označil její otevřenou politiku vůči běžencům za „katastrofální chybu“. Podle něj by navíc Británie nevystoupila z EU, pokud EU by nenutila členské státy přijímat migranty. NATO označil za zastaralé. Co z výroků, které jsme slyšeli a o nichž jsme četli už řadu komentářů, vás nejvíc zaujalo?

Pro nás, pro budoucnost Evropy bude velmi důležité to, co říkal o NATO, protože jeho vyjádření mělo dvě polohy. Jedna z nich, že NATO je zastaralé, ale ve druhé části říkal, že je nutné. Zastaralost zdůvodňoval tím, že nezabránilo migrační krizi. Čili migrační krizi do Evropy vnímá jako bezpečnostní riziko, které by se mělo řešit na nejvyšší možné úrovni, to znamená i v rámci spojeneckých závazků NATO. To je samozřejmě asi nejzávažnější, co zaznělo.

O zahájení smysluplného dialogu s Moskvou hovoří šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Předchozí pokusy nevyšly. „Musíme ustavit kontakt, nějakou základní míru důvěry, nastavit agendu a až poté můžeme naše experty jednoznačně pověřit, o čem mají diskutovat. Tato nabídka je na stole a čekáme na reakci z Moskvy,“ uvedl po jednání výboru na úrovni náčelníků štábů armád členských zemí Severoatlantické aliance. Informovala o tom ve středu agentura ČTK. O čem tohle svědčí podle vás?

Svědčí to o tom, že generál Pavel je velmi zkušený úředník, který včas ví, kdy má reagovat a na co.

Jaké může přijít pokračování?

Podle toho, jak se budou vyvíjet vztahy mezi novou administrativou prezidenta Trumpa a Ruskem. Předpokládám, že na rozdíl od jeho předchůdce Baracka Obamy nový americký prezident bude hledat věci, které obě velmoci spojují, nikoli ty, které je rozdělují. Můj dojem z jeho vyjádření je, že tuší, že existují nebezpečí a otázky, které nemůže řešit Amerika sama, které může řešit pouze ve spolupráci s jinými zeměmi, především s Čínskou lidovou republikou a Ruskou federací. Jsou to otázky života a smrti, jako jsou zabránění dalšího šíření jaderných zbraní, otázka mezinárodního terorismu. Je dobře, že tohle je na stole a že tím vlastně agenda začíná. Vojenské kontakty by se tím pádem neměly omezovat pouze na kontakty Spojených států, Číny a Ruské federace, ale měly by jít i úroveň přes NATO. Pokud jde o Evropskou unii, myslím si, že garnitura, která teď vládne, se časem přizpůsobí.

Anketa

Volili byste Jaroslava Kuberu v prezidentské volbě?

hlasovalo: 5549 lidí

Jako zásadní znějí Trumpova slova o možném zrušení protiruských sankcí výměnou za dohodu o snížení počtu jaderných zbraní. Rusové jsou zatím zdrženliví. Je to dobrý obchod, nebo ne?

Jak jsem už říkal, je to jedna z klíčových otázek bezpečnosti světa, kterou je zapotřebí řešit, samozřejmě nejprve s Ruskem, protože je z hlediska počtu jaderných zbraní na druhém místě, ale i s Čínou, Británií, Indií, Pákistánem a podobně. Všichni bychom si jen měli přát, že bude Trump úspěšnější než Barack Obama.

A jeho názory na politiku jedné Číny nebo její měnovou politiku? Mohou být vztahy s Pekingem nakonec výbušným problémem?

Jen vykolíkovávání prostoru pro budoucí jednání. Speciálně na tom, co sděloval směrem k Číně, je vidět, že je především byznysmen, nikoli politik. Je to vstup do obchodního jednání spíš na orientálním trhu. Nasazuje vysokou laťku. Čínská odpověď byla jasná. Jsou věci, o kterých se dohadovat nebudou, a na to nová administrativa velmi rychle přijde.

Když zmiňujete byznys, co si myslíte o jeho varování automobilek a pětatřicetiprocentním clu? Nejen ekonomové upozorňují, že může jít o věc nevýhodnou, a to oboustranně…

Nejsem ekonom, ale vnímám, co to znamená vnitropoliticky. Šlo o výrok, který byl směřován k voličům Donalda Trumpa více než k obchodním partnerům. To je první moment. Druhý je, že se naskýtá obrovský prostor, protože Spojené státy budou investovat doma velké množství peněz do nové infrastruktury, což už také zaznělo. Návrat pracovních míst domů, domestikace práce je jednou z věcí, které bude muset nějak zvládnout, když už to slíbil, a nemá zase tolik nástrojů. Zdá se, že právě tohle chce splnit, protože už bude hrát o to, aby byl zvolen podruhé. Kupodivu s tím zatím nikdo z jeho kritiků nepočítá.

Myslíte si, že k takové úvaze může vést, jak, řekněme, nekorektně nebo radikálně Trump vystupuje?

Že nastolil některé věci tak radikálně. To jsou kroky, které jdou proti trendu nastavenému, řekněme, od 70. let, jako jsou globalizace, vývoz pracovních míst do zahraničí z důvodu levné ceny práce jinde atd., rušení celních bariér…

Samostatnou kapitolou je vztah Trumpa k médiím, který lze od začátku mírně řečeno označit za problematický. Potvrdila to i první velká tisková konference od jeho zvolení. Během briefingu se Trump obořil na média, která podle něj úmyslně šíří lži o jeho údajném napojení na Rusko. V přímém přenosu zpravodaje televize CNN odmítl pustit ke slovu. Aktuálně také v médiích prošly informace o tom, že novináře si na tiskovky vybere, spoléhat se bude ale hlavně na vlastní twitterový účet. Co si myslíte o tomto novátorském přístupu?

Velice hezký komentář o tom píše Petr Adler na Neviditelném psu a s tím se dá ztotožnit. Mimochodem, vítězství Donalda Trumpa umožnila nová média, internet, Twitter. Nepotřebuje klasická média. Rozhodl se, že 140 znaků mu stačí, aby oslovil všechny s tím, co chce. A to, jak s novináři zachází, jako to předvedl například se CNN, svědčí o tom, že se pustil do toho, co by bylo před dvaceti lety vyloučeno, čili do války s tiskem nebo novináři obecně. Díky novým médiím má šanci válku vyhrát. Pro většinu médií, které stály proti němu v kampani, což jsou v podstatě všechny velké mainstreamové společnosti, je to špatná zpráva. Dočetl jsem se, že mimo jiné chce zrušit kanceláře novinářů, které jsou v Bílém domě, protože je potřebuje pro někoho jiného. Novináře si bude zvát. Má pravdu, v ústavě je svoboda slova, nikoli že slovo musejí zprostředkovat konkrétní televize nebo noviny.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…