Zkušený režisér Adamec sleduje evropské politiky. Moc dobře prý vědí, že spáchali katastrofu, jen mají strach to přiznat

27.07.2016 17:12

ROZHOVOR O útocích nejen v Evropě, ale i na Floridě, kde právě známý režisér se svou rodinou pobývá, promluvil pro ParlamentníListy.cz Jiří Adamec. Vyjádřil i svůj názor na to, zda se máme i u nás podobných útoků, které se v posledních dnech odehrály, obávat. „I když tajné služby v ČR žádné konkrétní nebezpečí pro občany ČR nesignalizují, obávat se nejen lze, ale je i nutné. Právě proto, že se jedná o útoky inspirovaných jednotlivců, mohou přijít kdekoliv a kdykoliv,“ říká režisér.

Zkušený režisér Adamec sleduje evropské politiky. Moc dobře prý vědí, že spáchali katastrofu, jen mají strach to přiznat
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Hollande, Valls

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

Pane režisére, vy jste v současné době s rodinou na Floridě v USA. V pondělí právě tam při střelbě v nočním klubu zemřeli dva lidé, dalších asi 17 bylo zraněno. A je to zhruba měsíc, kdy při jiném útoku zemřelo na Floridě více než 40 lidí. Jak toto místní vnímají, jak se tyto tragédie dotýkají života „běžných“ tamějších lidí? A přibylo v Miami bezpečnostních opatření?

Moc tomu nerozumím... ale nic z toho, co naznačujete, kolem sebe necítím, ani nevidím. Ale Florida je strašně velká a v místě, kde my máme dům a kde nyní trávíme letní čas, to na první pohled vypadá, že se nic dramatického ve světě neděje. Samozřejmě v televizi – a že tady je televizních stanic se zpravodajstvím – jsou všechny události tohoto typu hojně probírány a komentovány. Ale přece jen se mi zdá, že nad vším nyní trčí nominační sjezdy republikánů a demokratů a problém, který všechny Američany nyní zajímá zřejmě nejvíc, se mi zdá je, kdo budou kandidáti na prezidentský úřad po Baracku Obamovi. To je ve všech  televizích k vidění de facto non stop... světový terorismus jen v konkrétním okamžiku exploze.

Na útoky na Floridě se ptám i proto, že v poslední době neuplyne snad ani jeden den, abychom si něco nepřečetli o dalších a dalších útocích, a to už i v Evropě. Kam myslíte, že Evropa v této souvislosti směřuje? Budou pro nás tyto tragédie běžnou záležitostí, na kterou si budeme muset zvyknout?

Kladete mi přes Atlantik strašně složité otázky, i když na druhou stranu je fakt, že jsem na toto téma dokonce i v ParlamentníchListech.cz své názory před několika měsíci už zveřejnil. To, co se děje – a rozhodně to není málo dramatické – není podle mě nic nového; všechno se to dalo očekávat. Už po událostech v Paříži jsem upozorňoval, a nebyl jsem sám, že je to teprve začátek a že přijdou ještě horší časy...

Útoky posledních dní byly vesměs dílem jedinců. Dá se podle vašeho názoru proti tomu vůbec nějak bojovat?

No právě, že se jedná o útoky jedinců. S organizovaným násilím nebo zločinem se dá bojovat, tam je jasné, kdo je nepřítel. Ale jak chcete bojovat se synem přistěhovovalců, který se nedokázal – nebo pod vlivem kohokoliv nechtěl – asimilovat, a jenž je frustrovaný ze své osobní reality, za kterou viní společnost, v níž žije, a recept na řešení svých osobních problémů nachází v pokřiveném zneužitém náboženství. To je právě ten problém. Ale vznikl už před více než dvaceti lety, ne dnes, kdy otevřená náruč západní demokratické společnosti neviděla dál než na špičku vlastního nosu. Bohužel místo abychom problém řešili, současná politická špička Evropy jej pouze prohlubuje.

Útok v Nice, během kterého umírali lidé pod koly náklaďáku, vyvolal samozřejmě velké emoce, ale také z některých stran kritiku. Kritici poukazovali na to, jak je možné, že se vůbec nákladní vůz při oslavách mohl mezi lidi dostat, ptají se i, zda policie opravdu zasáhla včas. Co vy si o tom myslíte?

Myslím, že po bitvě je každý generál. Umím si představit, kolik podobných náklaďáků ohrožuje lidi shromážděné v anonymním davu každý den. Jistě znáte z Prahy, kolik lidí čeká na refýži na tramvaj... nechci to domýšlet. Policie tam jistě nepracovala na sto procent, ale nemám iluze, že policisté dělají chyby pouze v Nice, a nemám ani iluze o tom, že mezi policisty jsou lidé různé intelektuální úrovně, jako všude ve všech oblastech lidské činnosti.

V pondělí dva islamisté zavraždili ve Francii faráře. K útoku se přihlásil Islámský stát. Vypadá to, že teroristé skutečně nemají hranice. Co podle vás chtěli vraždou duchovního vzkázat?

Jsem přesvědčený, že nic jiného než stále totéž. Teroristé pouze hledají skulinky, kde ochrana před násilím není dokonalá. Proč by lezli do zabezpečených letadel na střežených letištích, když stačí použít náklaďák. V kostele není ochranka, že? Možností, jak naši společnost zneklidňovat, napadat a ničit, je nekonečné množství. Nejsme schopni se bránit všude, to je přece každému jasné. Bohužel světovou společnost čeká neradostná chvíle nezbytného řešení tohoto konfliktu. A řešení nebude ani jednoduché ani bezbolestné.

Jednoho z útočníků měla údajně policie už dříve v hledáčku, bylo podezření, že byl napojený na teroristy, byl ale vyšetřován na svobodě. Co na to říkáte?

Umím si představit, kolik lidí mají policie po celém světě tzv. v hledáčku. Jak chcete lidi zbavit možnosti dramaticky až drasticky škodit? Vždyť se většinou jedná o takzvané „řádné občany“. Jsou to povětšinou mladí lidé s cestovními pasy Anglie, Německa, Francie, USA... jsou to řádní potomci přistěhovaleckých rodin, chodili do běžných škol v civilizovaných demokratických zemích... aby se během pár měsíců převtělili v těla teroristů a za cenu vlastního života pobili co nejvíce „bezvěrců“. Jak se s tím dá bojovat? Takové jednotlivce neodhalíte, kdybyste je měli tisíckrát „v hledáčku“.

Jak už jsme říkali, následuje jeden útok za druhým. Domníváte se, že se pachatelé vzájemně inspirují a že útoků bude přibývat?

Myslím, že na tohle jsem už odpověděl, a jsem přesvědčený, že teď už to je jasné. Dokonce i vládcům v Bruselu. Jenže co s tím?

A máme se něčeho podobného dle vašeho mínění bát i v České republice?

I když tajné služby v ČR žádné konkrétní nebezpečí pro občany ČR nesignalizují, obávat se nejen lze, ale je i nutné. Právě proto, že se jedná o útoky inspirovaných jednotlivců, mohou přijít kdekoliv a kdykoliv. Bohužel i v České republice. Stejně jako na promenádě v Nice.

I přes všechny útoky, kde jsou mezi pachateli i migranti nebo přímo žadatelé o azyl, mnozí politici stále tvrdí, že nemůžeme hledat přímou souvislost s migrační krizí a s přijímáním migrantů. Co na to říct? A jak to vidíte vy?

Jsem přesvědčený, že teď už to je od vůdčí evropské politické garnitury pouze póza, že už vědí, která bije, jen nevědí, jak celou strašidelnou patálii řešit. Hrozně se spletli, ale jsem přesvědčený, že se důležití politici v Evropě i v USA zmýlili už dávno a že to byli právě oni, kteří položili základ budoucí neodvratitelné evropské katastrofě!

Kancléřka Merkelová a její vystoupení dvacet hodin po útoku v Mnichově

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…