Problémy koalice Prahy 5. Možné stíhání a podivná dotace

18.11.2014 12:52

Jen tři týdny funguje povolební koalice TOP 09, Strany zelených, KDU-ČSL, ČSSD a České pirátské strany na Praze 5 a už se objevují první vážné problémy. Koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu pětadvaceti hlasů. Jenže složení koalice se může pod tíhou nových zjištění ještě změnit.

Problémy koalice Prahy 5. Možné stíhání a podivná dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jediný zastupitel Pirátů (začleněný pod zelené) Josef Matoušek má totiž problém. V roce 2008 za éry kontroverzního starosty Milana Jančíka získal od radnice téměř jeden a půlmilionovou refundaci na enviromentální projekt na základě pofidérního posudku.

Lídr zelených Lukáš Budín zase čelí podezření, že v minulosti pobíral neoprávněně náhrady zastupitele, přestože byl při výkonu funkce zaměstnán na plný pracovní úvazek. Případ vyšetřuje policie a dvě zastupitelky Jana Mrázková a Petra Šáchová už byly za neoprávněně inkasované statisícové náhrady odsouzeny k podmíněným trestům. Budín si v roce 2010 nechal vyplatit náhrady ve výši 187 tisíc korun. A to přestože pracoval na Univerzitě Karlově a refundace mu tedy příslušet neměly.

Kvůli neoprávněným náhradám podal v minulosti trestní oznámení lídr komunistů na Praze 5 Milan Macek a policie vyplácení refundací začala vyšetřovat. „V prohlášení některých zastupitelů jsou náhrady zaměňovány za odměny,“ stojí v Mackově trestním oznámení, které ParlamentníListy.cz získaly. Podle něj byly náhrady neoprávněně vypláceny od roku 2004.

„Pan Budín má smlouvu na dobu neurčitou a pracuje jako referent na zahraničním oddělení Fakulty sociálních věd od března roku 2007. Je tedy zaměstnancem,“ potvrdil informace ParlamentníchListů.cz o zaměstnání zastupitele Budína mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Lukáš Budín ovšem se svými příjmy problém nemá. Ba naopak, je přesvědčen, že si náhrady za svoji práci zasloužil. „Prohlašuji, že veškerá má činnost na úřadu v předminulém volebním období (rok 2010) souvisela s členstvím v komisi, výborech, pracovní skupině apod. Mohu se zcela čistým svědomím říct, že jsem nikdy vědomě nepostupoval tak, abych jakkoli porušil zákon. Tehdy vůči mé osobě nikdy nebylo vzneseno žádné podezření z jakéhokoli nezákonného jednání a nikdy jsem také na nic takového nebyl po dobu téměř dvou let jako opoziční zastupitel nikým upozorněn. Pokud jsem v té době jakkoli nevědomě pochybil, vnímám to jako systémové selhání, ne jako úmyslný trestný čin. Patrně jsem v té době pracoval dostatečně dobře na to, abych byl ještě dnes někomu ze současného zastupitelstva protivný, což mě s odstupem času v podstatě těší,“ prohlásil doslova Budín. Průměrná částka refundace podle jeho slov u něj, jako opozičního zastupitele, činila zhruba 15 tisíc korun hrubého měsíčně, tedy zhruba 12 tisíc čistého.

„Přesné částky za jednotlivé měsíce jsem schopen doložit, stejně jako daňové přiznání za rok 2010. Zdaleka nešlo o sumu, která by se blížila maximálním výším měsíční částky, na kterou měl každý ze zastupitelů v rámci činností souvisejících s výkonem funkce zastupitele nárok, tedy 288 tisíc korun ročně. Na váš dotaz, zda jsem refundoval za jiná období, odpovídám nikoliv - ve svém druhém období (volební období 2010-2014) jsem nerefundoval žádné náhrady,“ doplnil Budín. A dodává: „Nikdy jsem v rámci výkonu funkce opozičního zastupitele Prahy 5 neudělal nic s vědomím nezákonného jednání. Z logiky věci zpětně říkám, že kdybych se tehdy býval dopustil čehokoli protizákonného, očekával bych, že mě na to předně samospráva či úřad z jejich povinnosti upozorní a v takovém případě bych refundace samozřejmě neuplatňoval.“ Jenže neznalost zákona neomlouvá a policie by měla v jeho případě postupovat identicky jako u již odsouzených zastupitelek.

Peníze představují problém i pro už zmíněného Piráta Josefa Matouška. Ten se dlouhodobě angažuje jako představitel společnosti pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí a radnice Prahy 5 jeho společnosti pronajala nemovitost v Prokopském údolí. V roce 2008 mu zastupitelé odhlasovali kompenzaci nákladů na rekonstrukci objektu. Jeho manželka, tehdejší zastupitelka za zelené, se hlasování zdržela. Ale společnost získala téměř milion a půl. Ale na základě velmi zvláštního posudku znalce Jana Beneše. Ten mimo jiné nechvalně proslul několika rozličnými oceněními pozemku u domu herečky Slávky Budínové na Klárově.

Beneš posudek na investici do pronajaté nemovitosti vypracoval přestože, jak sám konstatuje: „Znalci nebyla předložena stavebníkem projektová dokumentace rekonstrukce, žádná rozhodnutí stavebního úřadu, stavební povolení, kolaudační rozhodnutí, ani ohlášení stavebních úprav. Při výpočtu bylo vycházeno z dílčích informací poskytnutých stavebníkem.“ Tedy, informací, kterým se říká hezky česky „per huba“. Josef Matoušek ani Česká pirátská strana na toto zjištění ParlamentníchListů.cz bohužel nezareagovali. Přiklepnutá dotace na základě takového posudku budí podobná podezření jako zastupitel bezdůvodně pobírající náhrady.

ParlamentníListy.cz proto oslovily i členy koalice, jak se k problémům dvou zastupitelů ze stáje zelených staví. Odpověděli pouze sociální demokraté. S tím, že jde o interní záležitosti klubu zelených. Prahu 5 zjevně stále obchází duch letos neúspěšného starosty Jančíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…