Hradec Králové: Světla v lesích? Pro dobrý pocit cyklistů a jejich bezpečnost

22.08.2013 17:15

Už koncem září by se na Hradečnici měly objevit nové lampy, které pomohou zvýšit bezpečnost projíždějícím cyklistům a návštěvníkům lesa. Rozsvítí se po setmění a pak se samy vypnou. V první části pilotního projektu bude částečně nasvícena trasa od lesního hřbitova k hájovně U dvou šraňků, pokud se nápad osvědčí, dojde k umístění lamp na další úseky.

Hradec Králové: Světla v lesích? Pro dobrý pocit cyklistů a jejich bezpečnost
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Jednotlivé lampy budou svítit vždy dvě hodiny po setmění, poté se automaticky vypnou. „Umístíme je na stávající sloupy elektrického vedení. Jedná se o rovný úsek cesty, takže cyklisti uvidí ve tmě svítící lampy z dostatečné vzdálenosti. Světla instalujeme rovněž s ohledem na jejich bezpečnost při návratech Hradečnicí zpět do města,“ tvrdí Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové. Předpokládá se, že světla se rozsvítí nejpozději koncem září.

„Částečným osvětlením Hradečnice vyjdeme vstříc sportovcům, zejména in-line bruslařům, kteří se z časových důvodů nemohou projet na Hradečnici přes den, nebo těm, kteří budou chtít okusit kouzlo nočního bruslení. Samozřejmě tuto trasu budou moci po setmění využívat i cyklisté. Vzrůstající oblibu má noční koupání na Flošně, přicházíme tedy s další možností aktivního trávení volného času obyvatel a návštěvníků Hradce Králové,“ říká náměstek primátora Martin Soukup. Zdůraznil, že mezi jednotlivými třemi světelnými body nebude světlo, nejedná se tak o plné osvětlení cesty. „Nejde o to, aby byla Hradečnice celá nasvícena jako třeba Gočárova třída. Lidé na in-line bruslích pojedou od bodu k bodu – na jednotlivé lampy bude vidět, ale mezi nimi bude tma, proto je důležité, aby byli sportovci v rámci vlastní bezpečnosti řádně osvětleni,“ zdůrazňuje Martin Soukup. Doplnil, že do budoucna není vyloučeno rozšíření osvětlení Hradečnice.

„Další etapu nevylučuji, bude záležet mimo jiné na tom, jak se osvědčí náš pilotní projekt. Další část osvětlení by mohla být řešena například prostřednictvím solárně napájenými svítidly,“ podotkl Milan Zerzán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…