Janko (ČSNS 2005): Evropou obchází strašidlo, strašidlo krize

19.01.2014 14:58

Touto parafrází známého autora chci nastínit vleklý a dle mého názoru neřešitelný problém současné společnosti v Evropě i celém t.zv. západním světě.

Janko (ČSNS 2005): Evropou obchází strašidlo, strašidlo krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSNS 2005 Karel Janko

Jak je známo ČR se již pět let pohybuje v ekonomické krizi,  nebo v lepším případě ve stagnaci. Permanentně je  ČR  vyřazeno z pracovního procesu téměř 500 a v současné době již 600 tisíc práce schopného obyvatelstva. V celé EU to činí téměř 27 milionů lidí. Naděje na podstatné zlepšení je v nedohlednu. Proč?

Je evidentní, že vývoj hospodářství má  cyklický charakter s cca dvacetiletou periodicitou. Před dvaceti lety si EU pomohla eliminovat krizi připojením a exploatací států Východní Evropy. Tento efekt zmizel a tak se projevila zákonitá a tvrdá  realita kapitalistického systému.   Další vývoj ekonomiky a nastolení hospodářského růstu bude založeno převážně na inovačním procesu, kapitálových vkladech  a nadměrným a neúnosným  využíváním přírodních zdrojů.  Výsledkem bude další koncentrace kapitálu, sice opětný  růst korporátní i společenské produktivity práce,  ale tomuto růstu neodpovídajícím úbytkem nezaměstnaných. Takové jsou zákony kapitalistického systému, protože kapitál nemá sociálno (ani enviromentálno) ve svém programu. Co s všemi těmi nezaměstnanými, co s tou mládeží, která neměla možnost nastoupit ani do praxe, kudy  z toho ven?

Minimálně padesát let je znám jeden ekonomický axiom trhu – to je rovnovážný diagram nabídky a poptávky.  Nebo-li, kdo vyrábí,  musí také mít komu prodat! V důsledku liberálního, monopolního a egoistického prostředí a diktátu  monopolů v posledních dvaceti letech v EU  se na tuto skutečnost nějak zapomnělo. Pokud to tak půjde dál, rozšiřuji výše uvedené moto na Svět obchází strašidlo konce kapitalismu.

Ing. Karel Janko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Janko - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…