Šedivý (KSČM): Vánoční dárek občanům, který se místostarostovi Nývltovi nepovedl

07.11.2013 18:05

Tak nevím, co si o tom mám myslet. V závěru minulého týdne chodili městem někteří zastupitelé za ČSSD a před lidmi se bili v prsa, že je právě zásluhou ČSSD stažení Memoranda o spolupráci města a městské společnosti Bytes s Teplárnou Tábor. To mělo být schváleno na pondělním jednání zastupitelstva.

Šedivý (KSČM): Vánoční dárek občanům, který se místostarostovi Nývltovi nepovedl
Foto: Azol s.r.o.
Popisek: Teplárna Opatovice

Jeho předkladatel místostarosta Emil Nývlt (ČSSD) sice memorandum skutečně stáhl, ale proč? Ptejme se proč, když předtím oni i radní za ČSSD, kteří mají v radě města většinu, tento dokument zastupitelům ke schválení doporučili. Odpověď je jednoduchá.

Kdyby nebylo mého otevřeného dopisu zastupitelům před pondělním jednáním, kdyby můj článek ukazující na naprostou nevýhodnost Memoranda pro město a jeho obyvatele nevyšel v tisku, patrně by zastupitelé zvedli ruku pro. Předpokládám, že teplárna se nevzdá a zase bude chtít vnutit městu něco, na co přistoupit nelze. Věřím, že podobné snahy odmítnou zastupitelé i v budoucnu. Především však radní nebudou jednat s teplárnou z pozice poníženého služebníka, který si dá nadiktovat cokoliv. I když je město těsně menšinový vlastník akcií teplárny, má jich téměř polovinu, a když už nemá vedení radnice sebeúctu, mělo by alespoň dobře hospodařit s majetkem města a bránit dalšímu zbytečnému vytahování peněz z kapes občanů.

Zarážející ovšem je, že už po několikáté se snaží radní přehrát svou odpovědnost na zastupitele města. Naposledy se tak stalo například v případě rekonstrukce ČOV na Mělké a příkladů by se našlo určitě více. Tentokrát rada města jako zřizovatel Bytes s.r.o. (100% městská společnost) a zároveň jako valná hromada této společnosti, opět chtěla své pravomoci dané ze zákona převést na zastupitelstvo, a to včetně odpovědnosti za tento zásadní majetkový krok a jeho důsledky. To vše bez předchozího projednání dozorčí rady Bytes s.r.o. Ještě těsně před jednáním zastupitelstva se sešla 31. října dozorčí rada Bytes, ale o Memorandu ani její předseda Luboš Dvořák, natož členové, nic nevěděli. Jak je to možné, když Bytes je třetím z partnerů Memoranda a tak zásadní dokument vůbec neprojednává?

Pro ty, kteří se k mé oponentuře k Memorandu nedostali, jen tři zásadní body.

Město i teplárna by se v Memorandu zavázaly nebudovat a nepodporovat výstavbu plynových nebo jiných zdrojů v dosahu CZT nebo v objektech již zásobovaných z CZT. Bylo by to možné jen se souhlasem teplárny. Jednoznačné odstavení jakékoliv konkurence včetně moderních zdrojů tepla, jako jsou plynové kotelny, tepelná čerpadla a podobně.

Tepelnou distribuční soustavu mělo město pronajmout teplárně, která má ovšem ze zákona možnost zakalkulovat nájem do ceny tepla. Takže by nájem teplárně zaplatili odběratelé.

Nájem, který by město za distribuční soustavu od teplárny získalo, by muselo investovat pouze na opravy a rozvoj distribuční soustavy, takže teplárna by do ní nedala ani korunu.

Předkladatel Memoranda pan místostarosta Nývlt (ČSSD) byl opět jednou věrný svému (ne)pracovnímu stylu, který prokázal v mnoha kauzách včetně problémových okolo hokeje. Prostě jen předložil bez konzultace s odborníky to, co si sepsal management teplárny, aniž by přemýšlel o výhodnosti či nevýhodnosti pro město. V důvodové správě šetřil slovy a za absence jakýchkoliv argumentů jen konstatoval, že: „Předmětem předkládaného Memoranda je rozvíjení CZT takovým způsobem, aby bylo dlouhodobě konkurenceschopné zejména vůči necentrálním zdrojům tepla.“ Čímž potvrdil, že městu jde o to zachovat monopol teplárny a diktovat občanům, podnikatelům a organizacím, čím mohou či nemohou topit. Zároveň zřejmě těm, kteří zůstanou odkázáni na teplárnu, chtěl zabezpečit pěkný vánoční dárek: Zdražení tepla.

Ladislav Šedivý, zastupitel města Tábor a předseda OV KSČM Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…