Tábor: Divadlo získá moderní jevištní technologie

08.03.2024 7:17 | Tisková zpráva

Divadlo Oskara Nedbala (DON) v Táboře projde ve druhé polovině letošního roku zásadní investicí. Čeká ho důležitá rekonstrukce jevištních technologií a další stavební úpravy v hodnotě 58 milionů korun. Pro divadlo je tato investice důležitá, aby se mohlo programově rozvíjet a divákům nabídlo ještě lepší dramaturgii.

Tábor: Divadlo získá moderní jevištní technologie
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Zjednodušeně řečeno, vedení divadla nechá zrenovovat to, co divák většinou nevidí. Renovace mj. výrazně uleví těžké fyzické práci jevištních techniků. Jak je všeobecně známo, táborské divadlo má jedno společné jeviště pro dvě oddělená hlediště. Historická část objektu z konce 19. století je v majetku města Tábora, vlastníkem novější části z roku 1965 je Jihočeský kraj, který DON zřizuje.

Od letošního července do prosince budou oba sály divadla kvůli rekonstrukci jeviště uzavřeny. „Je třeba, abychom drželi krok se současným divadelním světem v oblasti technologií,“ zdůvodnila ředitelka DON Linda Rybáková.

Co se týče peněz, vše je připraveno. Zastupitelstvo města Tábora 26. února 2024 poskytlo divadlu individuální investiční dotaci ve výši 29 milionů korun. Tu samou částku uvolní Jihočeský kraj. Z výběrového řízení vzejde stavební firma, která rekonstrukci provede. Vzhledem k tomu, že je divadlo komplexem budov odlišných vlastníků, půjde o komplikovaný projekt.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49991 lidí

Práce začnou 1. července

Stavba začne s letními prázdninami a skončí nejdříve 30. listopadu, spíše však v závěru kalendářního roku. Nové jevištní technologie nahradí původní divadelní techniku ze 60. let minulého století. Rekonstrukce se netýká koncových prvků (světla a zvuková aparatura). Co se za 58 milionů korun postaví?

Plánovaná modernizace mj. zvýší počet, dosah a nosnost divadelních tahů. Ty současné, které se ovládají ručně, mají nosnost omezenou. Tahy malého divadla jsou aktuálně dimenzované na maximálně 100 kg, ve velkém sále na 150 kg. Po inovaci budou motorové a každý unese 400 kg. „Rozšíří se naše dramaturgické možnosti. Budeme moci uvádět i představení, která mají vyšší nároky na scénografii,“ vysvětlila ředitelka Linda Rybáková.

Dnešní tahy, na něž se navěšují světla a dekorace, se ovládají ručně. Jedná se o těžkou, fyzickou a někdy i nebezpečnou práci. Po rekonstrukci se bude vše ovládat přes digitální pult. Nové budou i základní prvky světelného designu včetně převěšovacích světelných baterií. Další novinkou se stane moderní inspiční systém, což je komunikační zařízení, kterým se řídí představení. Systém komunikuje s diváky i s herci.

Boční vjezd pro techniku

Součástí rekonstrukce bude nový způsob vykládání a nakládání kulis. Tento proces zjednoduší zdvihací plošina. Všechny typy dodávek (nikoli nákladní vozy) s dekoracemi díky stavební úpravě nacouvají na plošinu a zdvižením se dostanou přímo do sálu. Stávající dveře do boční Divadelní ulice se vybourají a otvor směrem k jevišti se zvětší. „Ve většině případů se nebude narušovat provoz v úzké Divadelní ulici, prospěje to okolní dopravě,“ vidí smysl úpravy starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Další novinkou se stanou nové oponové dráhy, které se budou plně ovládat elektronicky. Jevištní technik využije nastavitelných rychlostí. Roztahování či zatahování opony může totiž při některých inscenacích sehrát roli dramatického okamžiku. Z jevištního prostoru, který se vyčistí, zmizí staré ocelové kabiny pro ovládání zvuku a světel, svou nosnost zvýší pochozí lávky. Renovací projde také část elektrických rozvodů.

Od 1. července 2024 budou sice oba sály uzavřené, ale o divadelní zážitky diváci nepřijdou. DON se bude věnovat tzv. imerzivnímu programu, kdy se diváci volně pohybují po prostoru a „vyzobávají“ střípky divadelního dění. Dramaturgie přesune provoz na zahradu, do klubu, galerií, foyer a do okolních objektů (Benešova vila, Ctiborův mlýn).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…