Volební blok HLAVU VZHŮRU podává stížnost na matoucí podobu hlasovacích lístků

03.10.2013 13:25

Volební blok HLAVU VZHŮRU protestuje proti podobě hlasovacích lístků pro parlamentní volby 2013.

Volební blok HLAVU VZHŮRU podává stížnost na matoucí podobu hlasovacích lístků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Na lístcích nemají být uvedeny celé názvy politických stran a hnutí, jejímiž jsou jednotliví kandidáti členy. Na rozdíl od praxe všech minulých voleb došlo Ministerstvo vnitra k závěru, že stačí uvést pouze zkratky politických subjektů.

Tento postup považujeme za:

1. nezákonný. V příslušné legislativě není nikde uvedeno, že namísto názvu politického subjektu lze použít pouze jeho zkratku. Jsme toho názoru, že ve veřejném právu je nezbytné přesně dodržovat literu zákona a že jeho výklad nemůže vést k restrikci vůli zákonodárce.

2. matoucí. Lze důvodně předpokládat, že občan dokonale nezná zkratky politických stran a že je nebude aktivně vyhledávat v nějaké případně přiložené listině. Navíc při poměrně velkém počtu kandidujících subjektů. Může tak lehce dojít k záměně politických subjektů a tím k narušení základního práva voliče – občana České republiky vyjádřit ve volbách svou skutečnou vůli a preference.

3. narušující rovnost kandidujících stran. Zejména u stran, které v sobě integrují více politických subjektů je nezbytné, aby tyto subjekty byly na hlasovacím lístku jasně označeny. Aby tak volič měl příležitost subjekt, který preferuje, bez problémů na hlasovacím lístku nalézt. Označení členství v politické straně nebo hnutí pouze zkratkou tyto politické subjekty znevýhodňuje vůči těm, které jsou tvořeny pouze kandidáty jednoho poltického subjektu, případně kandidáty bez politické příslušnosti.

Volební blok HLAVU VZHŮRU je tvořen členy několika politických subjektů. Jedním z nejpočetnějších a proto na kandidátkách nejvíce zastoupeném je Suverenita – blok Jany Bobošíkové (SBB). Z tohoto důvodu se obáváme zejména záměny se stranou Suverenita – Strana zdravého rozumu, která má uvedenou zkratku SZR. Pouhé zkratky SBB a SZR jsou pro voliče zavádějící, matoucí a snadno zaměnitelné. Zejména proto, že oba politické subjekty mají v celém názvu slovo Suverenita a bez uvedení nezkráceného názvu je není možné jednoznačně odlišit. Dále proto, že Suverenita – blok Jany Bobošíkové je jasně identifikována s konkrétní osobou a při použití pouhých zkratek může dojít k neoprávněnému zvýhodnění druhého politického subjektu Suverenita – Strana zdravého rozumu, který nemá s osobou Jany Bobošíkové nic společného.

JUDr. Václav Musílek
mluvčí
volební blok HLAVU VZHŮRU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…