Zimola (ČSSD): Kesonová nemoc Petra Nečase

18.06.2013 21:48

O víkendu došlo v Rakousku k tragédii českého potápěče – vynořil se příliš rychle a zemřel na následky tzv. kesonové nemoci. Smrti člověka, ačkoliv jsem ho neznal, je mi líto a jeho příbuzným vyjadřuji soustrast.

Zimola (ČSSD): Kesonová nemoc Petra Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Na „kesonovou nemoc“ však o víkendu doplatil ještě jeden člověk – premiér. Dlouhodobý pobyt „pod hladinou“ a jeho izolace od okolního světa způsobily, že Petr Nečas pracoval s nepřesnými, chybnými a zavádějícími informacemi, možná byl manipulován svým okolím. Byl odkázán na svého společníka (svoji společnici) a přestal vnímat signály z okolí. Vytvářel si omezený obraz ne nepodobný pohledu potápěče průzorem ve své přilbě. Rychlá „dekomprese“, které byl od čtvrtka vystaven, způsobila „embólii“, která jej dovedla až k dnešnímu politickému kolapsu.   

Na první pohled se zdá, že bychom měli želet odchodu „Pana čistého“. Vždyť přece dodržel svoje sliby o boji proti korupci a jeho důsledné postoje ho donutily k oběti nejvyšší – jeho politické kariéry. Opravdu se „Pan čistý“ stal obětí? Ne, nesouhlasím s tímto stanoviskem. Petr Nečas v minulosti několikrát prokázal, že v situacích, kdy měl projevit svoji rozhodnost a dostát svým slibům, raději poskytl záštitu lidem, kteří se stali podezřelými ze závažných trestných činů a neustále omlouval toho či onoho. Přestože byl nucen vyměnit takřka všechny své ministry, neváhal opakovaně proklamovat svoji důvěru lidem, kteří by se ve standardní demokracii odporoučeli jako spráskaní psi. Místo toho začal dehonestovat orgány činné v trestném řízení a mluvil o partě policejních plukovníků.

Jak už to tak bývá, kontroverzním výpovědím se nevyhnul ani v posledních dnech, kdy krize vrcholila. Jestli je to důsledek paniky, která „je pod hladinou“ zachvátila, nebo jen neuměle sestavená taktika k záchraně, není rozhodující.

Petr Nečas svoji „dekompresi“, na rozdíl od onoho nešťastného potápěče, přežije. Pravděpodobně získá nějakou dobře placenou pozici v dozorčí radě nějakého státem vlastněného podniku, nebo získá pozici poradce nějakého z ministrů, popřípadě „dostane lano“ od nějaké soukromé firmy, která si jeho angažováním posílí svůj lobbying.

Hůře jsou na tom občané. Jejich postupné stahování pod hladinu Nečasovou vládou a jejími „kamarády“ nabylo rozměrů, na něž je krátká každá hyperbarická komora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.