Hanáková i v demisi úřaduje. Schválila zbourání sledovaného domu na Václaváku

03.07.2013 9:48

Ministryně kultury Alena Hanáková vykonává svou funkci v demisi, ale přesto učinila zásadní rozhodnutí. Rozhodla o demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, jehož zbourání vzbuzovalo emoce již od dob jejího předchůdce Jiřího Bessera.

Hanáková i v demisi úřaduje. Schválila zbourání sledovaného domu na Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice měl být z rozhodnutí vlastníka zbourán, aby na jeho místě mohla být vystavěna novostavba. Odpůrci bourání se pokusili demolici zabránit prohlášením domu za památkově chráněný. V tomto smyslu předali návrh ministerstvu kultury.

Jako první rozhodl o demolici již předchůdce Hanákové Jiří Besser. Pak se kauza protahovala, na ministerstvu byl podán výše zmíněný návrh na prohlášení domu za chráněnou památku. Nyní se rozhodnutí dostalo až k hlavě ministerstva. Ministryně Alena Hanáková definitivně rozhodla, že dům na Václavském náměstí se památkou nestane. Tím bylo prakticky umožněno jeho zbourání.

Rozhodnutí je kontroverzní i z toho důvodu, že ministryně Hanáková, stejně jako celá vláda, již úřaduje v demisi. V této fázi vládnutí ministři obvykle nedělají zásadní rozhodnutí. Nová vláda pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka by měla být jmenována příští středu a Hanákovou má na ministerstvu kultury nahradit bývalý ředitel České televize Jiří Balvín.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…