Musím si odplivnout. Paroubek věští Sobotkův konec, katastrofu ČSSD a varuje před Babišem

06.12.2013 14:57

ROZHOVOR Nejdřív utrpěla ČSSD vítězství ve volbách, pak následoval puč, teď couvají z programu a bude ještě hůř. Někdejší premiér za oranžové Jiří Paroubek, dnes předseda LEV 21, vidí budoucnost plánované koalice i premiéra v těch nejčernějších barvách. Také na jeho názor k aktuálnímu postupu při sestavování vlády se ptaly ParlamentníListy.cz.

Musím si odplivnout. Paroubek věští Sobotkův konec, katastrofu ČSSD a varuje před Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

V současné době se dost hovoří o osobnosti Lubomíra Zaorálka jako případného ministra zahraničí. Jak vy jste ho poznal, byl by dobrým ministrem?

Myslím si, že pan Zaorálek dlouhodobě sleduje oblast zahraničních vztahů a má velmi slušný přehled. Je místopředsedou nejsilnější politické strany a nedělá tuto funkci týden. Byl také předsedou i místopředsedou sněmovny. Pro něj je zahraniční politika přirozenou věcí. Jak znám jeho názory, byl by přínosem pro republiku.

Pravdou ale je, že prezidentovi se zřejmě moc nechce do jeho jmenování. Má podle vás právo Zaorálka nejmenovat?

Naprosto nemá. Je to v rozporu s Ústavou a nikdo z jeho předchůdců takhle nepostupoval. Maximálně zdržovali jmenování den nebo pár hodin. Nejsme v absolutní monarchii, takže to je věc, kterou si prezident bude muset velmi dobře rozmyslet, pokud by se do ní pustil.

Nejnovější fotky prezidenta Zemana:

Co říkáte na další případné ministry, o kterých se mluví?

Myslím, že jsou tam lidé, kteří mohou být dobrými ministry, například Jan Mládek, který má přehled, problematiku sleduje, byl náměstkem ministra financí, ministrem zemědělství, stínovým ministrem. Myslím si, že se v problematice vyzná, rozhodně více než předchozí ministři průmyslu nebo předchozí ministr financí Kalousek. Určitě by to byl člověk na své místě, pokud bude jmenován. Pak jsou tam lidé, kteří takové předpoklady nemají. Například, pokud se dostane na post ministra financí pan Babiš, tak ten nemá nejmenší odborné předpoklady, nemá žádnou praxi ve státní správě a nic o ní neví. Bude v zajetí svých úředníků a nemá představu o mezinárodních financích. Jedna věc je vybudovat obrovské impérium a být schopným podnikatelem a manažerem a druhá věc je být klíčovou figurou státní správy.



Co si tedy myslíte, že Česko zažije, když bude pan Andrej Babiš ministrem financí?

Nic dobrého. Se svými firmami je také v mnohonásobném konfliktu zájmů. Stokrát je může někomu předat, aby je fiktivně vedl, ale vždycky na nich bude mít svůj osobní zájem a budou další firmy, které budou v obchodním spojení s jeho firmami. I ty nákupy médií jsou velmi podezřelé. Domnívám se, že se chce politický krýt před dopady své ministerské činnosti. Je to berluskonizace české politiky - a to je něco, co se mi nelíbí a proti čemu budu vystupovat. 

V této souvislosti, jak vnímáte vůbec debatu o lustračním zákonu?

Účelová změna lustračního zákona je něco, před čím si musím leda odplivnout. I když lustrační zákon určitě není vzorem dokonalosti.

Před čím byste tedy varoval v české politice pro nejbližší roky?

Tahle plánovaná vláda má danou značnou nestabilitu, protože je tvořená jen jednou frakcí jedné politické strany, shodou okolností té nejsilnější, hnutím Andreje Babiše a lidovci, kteří nemají zkušenosti s vládnutím, alespoň pokud jde o garnituru, která tam teď je. Já dávám téhle vládě rok, maximálně rok a půl. Podle mého názoru budeme směřovat k předčasným volbám.

Jednání pana Sobotky se zdá být plné kompromisů, jak v oblasti církevních restitucí, tak v oblasti daní. Vy jste byl také v pozici premiéra. Couval byste také, abyste mohl sestavit vládu?

Před třemi a půl lety jsem měl možnost jít do koalice s Věcmi veřejnými, ale raději jsem odstoupil. Dnes je sociální demokracie, pokud jde o průzkumy veřejného mínění i přes snaživé prognózy údajně zavedených agentur, podle mého názoru, někde na patnácti nebo sedmnácti procentech. Jakmile jejich voliči zjistí, že z jejich volebního programu se prakticky nic nepodařilo prosadit, tak se dostanou do půl roku na deset procent. Taková je moje prognóza. Bude to pro Bohuslava Sobotku i celou sociální demokracii velký problém.

Takže podle vás nebude Bohuslav Sobotka dobrým premiérem?

Pokud půjdou střemhlav dolů preference sociální demokracie, tak ani nemůže být dobrým premiérem. Jakmile přijde první problém ve vládě, ozve se stranická frakce, kterou zbytečně potřel velmi tvrdě. V okamžiku, kdy bylo jasné jeho politické vítězství, tak se měl s Michalem Haškem domluvit a ne ho ponížit. Samozřejmě, že mu půjdou po krku. Chlapci budou jenom bojovat a to bude k ničemu. Já vidím budoucnost sociální demokracie v nejbližších měsících a letech velmi černě.  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…