Okamura křtil knihu. Na akci se objevil i Dalibor Janda a spustil o kmotrech

18.10.2013 19:59

REPORTÁŽ Se křty knih kandidátů na poslance do sněmovny se v předvolebním čase jakoby roztrhl pytel. Jejich plejádu rozšířil v pátek odpoledne i senátor Tomio Okamura, který pokřtil další ze svých knih nazvanou Umění přímé demokracie - kam dál, Česko? V nadsázce i on sám říká, že jde o pečlivě sepsaný volební program strany Úsvit přímé demokracie.

Okamura křtil knihu. Na akci se objevil i Dalibor Janda a spustil o kmotrech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kmotr knihy zpěvák Dalibor Janda

Na pražském Palackého náměstí, kde se křest odehrával, se původně sešla jen hrstka lidí, které přítomnost Tomia Okamury lákala. Nechyběl však ani aktivista s růžovým praporem Jan Hörl, který se snažil upoutat přítomné svými provoláními na adresu českých politků i reprezentace.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Až poté, co začal avizovaný program křestu, při kterém se na jevišti objevil jako zpěvák syn Karla Černocha Marek, který je v současné době pilotem a také jedním z kandidátů Úsvitu přímé demokracie, se pražské Palackého náměstí začalo mírně plnit i chodci procházejícími kolem. Vedle písniček zmiňovaného potomka známé tváře české pop music si tak lidé mohli vychutnat i melodie a písničky v podání Václava Upíra Krejčího. Během křtu se však na jevišti objevil mimo jiné vedle Okamury také Dalibor Janda.

Vše ovládají nadnárodní společnosti, poukázal Dalibor Janda

"Jsem dlouholetým kamarádem Tomia, proto jsem se rozhodl ho tu podpořit, i když jsem si vždy říkal, že bych nerad účinkoval na nějakých předvolebních mítincích - a zatím jsem se toho i držel. Tomio Okamura je ale mým kamarádem, toho jsem v tom nechat nemohl," řekl Janda ParlamentnímListům.cz. Přiznal i to, že není - alespoň co se týká volební povinnosti - příliš aktivním Čechem, protože k volbám ne vždy chodí. Tentokrát si je však ujít nenechá - i proto, že situace opravdu není prý příznivá.

"Ovšem nemám na mysli jen to, co se děje u nás - ale obecně to, co se děje ve světě. Vše ovládají nadnárodní společnosti, monopoly a ti politici jsou vlastně jen loutky v rukou těch, kteří ty společnosti ovládají. Dokud tedy nevstoupí na politickou scénu ti samotní vládci z pozadí, asi se toho příliš nezmění. A neházel bych to tak úplně jen na nějaké kmotry, o kterých se zejména v Česku stále hovoří. Myšlenky Tomia Okamury se mi ale zdají dobré, s šancí na to tu změnu prosadit, takže i proto jsem tady," popsal dál redakci Dalibor Janda, zpěvák, kterého milovaly statisíce fanynek v osmdesátých letech minulého století. Podle něj je situace v politice trochu obdobná té na umělecké scéně.

"Víte, dřív byl někdo tanečník a nikdo po něm nechtěl nic jiného, nebo byl zpěvák, hudebník, textař nebo herec. Dneska jsou požadavky takové, aby byl člověk pokud možno vše, jinak nemá šanci se uplatnit. A tak se objevují lidé, kteří dohromady neumějí nic, ale od každého trochu. Jsou tací v umění, stejně jako v politice - a to není dobré," dodal pro ParlamentníListy.cz Janda.

Unavený Tomio Okamura a předvolební maraton

Tomio Okamura přiznal, jak moc je shonem v předvolebních dnech unavený, ale zároveň vyjádřil naději, že snad všechno toto úsilí nebude na zmar. Na jevišti během křtu zazněla mimo jiné například věta, že to už už skoro vypadalo, že bude Tomio prezidentem, což by mu mnozí přáli, Okamura jen řekl, že je rád, že měl příležitost se setkat s celou řadou kvalitních a dobrých lidí.

Žijeme jen v iluzi demokracie, to je třeba změnit, říká Okamura

To je otázka, na kterou v nové právě vydané knize Tomio Okamura odpovídá spolu s dalšími spoluautory. Přichází mimo jiné s velmi radikálním řešením, že systém, v němž žijeme, je pouze iluzí demokracie, protože ve skutečnosti nevládne lid, ale stranické a mocenské elity. To je pak příčinou zneužívání moci, rozkrádání veřejných peněz a panující nespravedlnosti v justici i správě státu. Demokracie, to je vláda práva a vláda občanů – píše na úvod knihy senátor Tomio Okamura. „Občan je ten, kdo má ve skutečné demokracii poslední rozhodující slovo. Politici a veškerý mocenský aparát tu jsou k jedinému účelu – aby občanovi sloužili, nikoli, aby občan sloužil jim,“ zdůrazňuje dále Okamura.

Podle něj právě proto je jedinou cestou, jak systémově zaručit kontrolu moci přímo občany, přímá demokracie. A proto za ni bojuje a prosazuje ji prostřednictvím Úsvitu přímé demokracie, se kterým se snaží dostat do Poslanecké sněmovny.

Jako vždy následovala po oficiálním křtu a proslovech kmotrů nové knihy autogramiáda. A tak Tomio Okamura i Jaroslav N. Večerníček, který se stal spoluautorem knihy, podepisovali, podepisovali a podepisovali. Už brzy po křtu pak nasedli do auta a zamířili směrem do Havlíčkova Brodu - kam je odvedly další povinnosti.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…