Okamura uhranul: Zatočíme s gaunery u vesla. Volby budou výstřel z Aurory

21.06.2013 6:50

REPORTÁŽ Tomio Okamura představil v Plzni své čerstvě registrované hnutí Úsvit přímé demokracie doslova velkolepě – před zaplněným sálem Měšťanské besedy, kde se sešlo téměř 400 lidí všech věkových kategorií. Na otevřenou besedu si pozval mimo jiné severomoravskou investigativní novinářku Janu Lorencovou, ekonoma Pavla Kohouta, předsedu Věcí veřejných Víta Bártu a také, jak uvedl zlínský senátor, prvního „svého“ poslance, bývalého člena ODS Radima Fialu.

Okamura uhranul: Zatočíme s gaunery u vesla. Volby budou výstřel z Aurory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Konsternovaným novinářům Okamura sdělil, že: „…máme takové preference, že kdyby se realizovaly jen z poloviny, tak přesvědčivě vyhrajeme volby. Nám ale stačí 15 procent a mít alespoň 30 poslanců, aby na nás byla vláda závislá. Nechceme ale žádné posty, žádná ministerstva, budeme konstruktivní opozicí.“ Podle Okamury je to „první výstřel z Aurory a cesta, jak zatočit s gaunery, co jsou dnes u vesla".

Korupce je výsledkem chybného politického systému

Jak dále uvedl Okamura, chtějí uplatnit systém přímé demokracie. „Nejsme levicoví, ani pravicoví. Máme desítky tisíc fanoušků, ale zatím nás zůstane jen několik členů, protože není čas na dlouhé prověřování. Vše je ve vývinu… Ale věřte mi, pokud bychom chtěli, jsme v tu ránu nejsilnější politickou stranu v této republice.“ Zájem projevují starostové, občanská sdružení, aktivisté.  Spolupracovat bude hnutí s kýmkoliv, kdo podpoří dobrou věc – jen jedna strana má velké minus a Úsvit přímé demokracie ji vylučuje ze všech jednání – tím je LIDEM.

Korupce je podle Kohouta výsledkem chybného politického systému. Nové hnutí má připraveny změny, které se snad jedině mohou přirovnat k roku 1992, kdy se zformovala česká Ústava. „Politika není špinavá, špinavý může být jen politik,“ hřímal Okamura.

„Grilování“ Víta Bárty

Z přítomných se ozývaly hlasy, proč se Tomio Okamura „zadal“ i s Vítem Bártou. Na to zlínský podnikatel a senátor odpověděl, že nemá žádné zprávy, že by šéf Věc veřejných něco ukradl, vytuneloval, použil pro sebe nějakou státní zakázku. „Chtěli jsme vyhnat dinosaury a zatím jsme byli jimi infiltrováni. A právě v Plzni jsem pochopil zákulisí politiky a chapadla justiční mafie Jiřího Pospíšila.“ Na to okamžitě zareagoval Okamura: „Pospíšil na svém ministerstvu nehnul ani prstem ohledně exekutorů, jenom jim nahrával. Vít Bárta mne zaujal coby ministr dopravy, jak šlápl na kuří oka lumpům a gangsterům, ale říkal jsem si, to nemůže dopadnout dobře, bez odezvy. A taky ano! Víte, možná skončím jako on, vím, že se na mne chystá velká kampaň, jakmile půjdeme do voleb, ale já se nedám!“

Tři hodiny setkání, ve kterém měl samozřejmě jednoznačný prim Okamura, podle vlastních slov třetinový Korejec, třetinový Japonec a poloviční Moravák,  byly přerušovány bouřlivým potleskem. Podle slov hostů – jak jinak – jej však blokovala většina médií. Naštěstí ParlamentníListy.cz k nim jak vidno nepatřily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…