Exsenátorka Rippelová bude novou inspektorkou ochrany soukromí

26.06.2013 15:25

Bývalá senátorka Jiřina Rippelová (dříve ČSSD) bude novou inspektorkou Úřadu pro ochranu soukromí. Souhlas Senátu získala dnes ve druhém kole tajných voleb. Pro Rippelovou podle oficiálních výsledků voleb hlasovalo 34 ze 64 přítomných senátorů.

Exsenátorka Rippelová bude novou inspektorkou ochrany soukromí
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Jiřina Rippelová

Někdejší předsedkyně senátní ústavní komise Rippelová byla jedinou kandidátkou, nominovala ji senátorka Alena Dernerová (za ČSSD). Senátorský klub sociální demokracie, která má v horní komoře většinu, dal původně přednost svému členovi a někdejšímu předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD). Poté, co sociálním demokratům prezident Miloš Zeman naznačil, že ho v případě zvolení nehodlá jmenovat, Vlčkovu nominaci stáhli.

V řadách zemanovců neuspěla

Nominace byla kritizována již dříve kvůli Vlčkově minulosti. Před posledními sněmovními volbami musel Vlček rezignovat na post šéfa dolní komory kvůli kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Údajně lobboval za pětadvacetimilionovou dotaci sportovnímu sdružení, která ale nakonec skončila v luxusním hotelu. Podle ČSSD byl však ze všech obvinění soudně očištěn.

Spekulovalo se také o tom, že Vlčkovo stažení může souviset se skandálem kolem údajného uplácení trojice bývalých poslanců za ODS. Ti čelí obvinění, že se vzdali mandátů výměnou za slib členství v orgánech státních společností, čímž měli podle vyšetřovatelů získat neoprávněnou výhodu.

Obrana před zneužitím osobních dat

Čtyřiapadesátiletá právnička Rippelová se po rozchodu s ČSSD loni neúspěšně pokoušela senátorský mandát obhájit za zemanovce. V týmu sedmi inspektorů ÚOOÚ na příštích deset let nahradí Kamilu Bendovou, matematičku a vdovu po disidentovi a bývalém senátorovi ODS Václavu Bendovi.

Úřad pro ochranu osobních údajů, který vznikl před 12 lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Provádění kontroly mají na starosti právě inspektoři. Mohou také vést správní řízení o uložení sankce a řízení o přestupcích. Za porušení zákona může úřad udělit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…