Náměstci se balí. S novými ministry spolupracovat nechtějí

09.07.2013 16:44

Ve středu prezident jmenuje vládu Jiřího Rusnoka. Na ministerstvech se proto očekávají velké personální výměny. Zásadní budou na resortu zahraničních věcí. Serveru iDnes.cz to prozradil nastupující ministr Jan Kohout. Z ministerstev spravedlnosti a zdravotnictví už odchází náměstci.

Náměstci se balí. S novými ministry spolupracovat nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Svůj post opouští první náměstek ministra zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Nedělá mi problém s Leošem Hegerem odejít a považuji to v mém případě za správné,“ komentoval pro iDnes.cz.

Ve zdravotnictví velké změny za Holcáta nejspíš nebudou

Po Hegerovi povede zdravotnictví zástupce ředitele motolské nemocnice Martin Holcát. „Jsem s ním domluvený, že rezignuji k 1. srpnu. Do té doby budu čerpat dovolenou,“ popsal Ženíšek.

Holcát prý velké personální změny nechystá. Poukázal na to, že neví, jak dlouhý jeho mandát bude. Naznačil, že by Ženíšek mohl na ministerstvu pokračovat v jiné funkci.

Ze spravedlnosti odchází lidé, kteří se nechtějí podílet na činnosti vlády bez podpory stran

Z Ministerstva spravedlnosti plánují odejít dva politici z ODS. Končí náměstek Radomír Daňhel a šéfka kabinetu stávajícího ministra Petra Havlínová.

„Nemohu se svým dalším působením v čele kabinetu ministra vlády, která nemá podporu ODS a její vznik popírá ústavní zvyklosti parlamentní demokracie, podílet na její činnosti," vysvětlila Havlínová.

Kohout chce lidi aktivní v diplomacii

Nový ministr zahraničí Jan Kohout prohlásil, že změní obsazení úřadu. Končící šéf resortu Karel Schwarzenberg blokoval diplomaty, které plánoval vyslat prezident Miloš Zeman. Jedná se například o Vladimíra Remka nebo Livii Klausovou. Kohout nepotvrdil, koho konkrétně během svého působení vymění.

"Budu spolupracovat především s lidmi, kteří jsou či byli aktivní v diplomacii či obchodně-ekonomických aktivitách se zahraničím," řekl o budoucích spolupracovnících Jan Kohout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…