Zemanův úřad projídá naše peníze, naznačily noviny. Prý je to ale jinak: Přiští rok ani koruna navíc

11.12.2013 9:12

Prezidentská kancelář odmítá kritiku, že by namísto úspor výrazně navyšovala část rozpočtu určenou na pohoštění. V úterý z toho totiž Hrad nařkl deník Právo, který přinesl i jízlivý komentář poslance Miroslava Kalouska. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v prohlášení pro ParlamentníListy.cz jasně konstatoval, že rozpočet neroste a přidal i další podrobnosti.

Zemanův úřad projídá naše peníze, naznačily noviny. Prý je to ale jinak: Přiští rok ani koruna navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána na Pražský hrad

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Deník Právo tvrdil, že ačkoliv „ještě začátkem září se hradní kancléř Vratislav Mynář veřejně zaklínal, že Hrad nebude žádat pro rok 2014 ‚jakékoliv, byť jednokorunové zvýšení‘, nyní je to jinak. Většina položek rozpočtu prezidentské kanceláře, který předložil Mynář ke schválení poslancům, sice zůstala stejná jako letos, přesto jedna z nich v rámci tzv. ostatních nákupů zaznamenala obrovský růst“, obviňovaly Hrad noviny.

Rozpočet Hradu nevzrostl ani o haléř

Z podrobného prohlášení, které ParlamentníListy.cz obdržely od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, ovšem vyplývá, že tvrzení Práva není pravdivé. Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky se nezvýšil a daňoví poplatníci nedají Hradu ani korunu navíc.

„Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky na rok 2013 a 2014 je stejný, nic se nemění, zůstává ve výši 347,3 mil. korun. Ze státní kasy tedy nebyla pro příští rok vyžádána ani koruna navíc,“ uvádí mluvčí hlavy státu.

Rozdíl je v tom, že oproti roku 2012 byla prý v návrhu rozpočtu dle změněné metodiky ze strany Ministerstva financí zapracována částka na krytí výdajů spojených s vrcholnými návštěvami, která byla dříve rozpočtována v kapitole Všeobecná pokladní správa.

Prezidentští úředníci ušetřili v jiných položkách

„Opakuji tedy, že ze státní pokladny nebyla vyžádána ani koruna navíc tak, jak deklaroval pan kancléř Mynář,“ deklaruje jednoznačně Jiří Ovčáček.

Přestože podle mluvčího došlo v letošním roce k tomu, že kapitola rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, která zahrnuje pohoštění spojené s akcemi hlavy státu, byla navýšena, bylo to řešeno vnitřními rozpočtovými opatřeními. Jinými slovy, Hrad ušetřil jinde a ze státní poklady proto nepotřeboval ani haléř navíc.

Zeman přijímá i několik osobností nebo činitelů denně

Důvodem k tomu je podle prohlášení tiskového mluvčího zvýšený počet protokolárních akcí. Výraznou aktivitu prezidenta Zemana dokládají i jeho webové stránky, ze kterých vyplývá, že často přijímá i několik lidí či delegací denně. „Například přijetí členů diplomatického sboru se výjimečně konala třikrát,“ doplňuje mluvčí Ovčáček.

Navíc pokud jde o údajné navýšení části rozpočtu na pohoštění na příští rok o 900 tisíc, jak tvrdilo Právo, podle Hradu dojde naopak ke snížení této položky. Během letošního roku totiž tuto část hradní kancelář díky úsporám v jiných oblastech mohla z důvodu většího počtu protokolárních akcí navýšit na 1,57 milionu korun bez toho, aby od státu žádala další peníze.

Příští rok se dokonce kapitola rozpočtu obsahující pohoštění sníží o 150 tisíc

„Pro rok 2014 naopak plánujeme oproti roku 2013 snížení na 1,42 mil. korun. I v tomto případě počítáme s velkým počtem protokolárních akcí, protože ne všechny akce, které si pan prezident po svém zvolení naplánoval, se podařilo realizovat v letošním roce. Povinností Kanceláře prezidenta republiky je politické aktivity prezidenta zajistit i rozpočtově. Pochopitelně se budeme snažit maximálně šetřit a doufáme, že dosáhneme úspory,“ doplňuje k tomu tiskový mluvčí.

Výraznou aktivitu přímo zvoleného prezidenta dokládá i statistika prezidentské kanceláře o akcích a návštěvách, které Miloš Zeman od nástupu do funkce absolvoval. Přehled aktivit hlavy státu, které v pondělí novinářům předal mluvčí Jiří Ovčáček, uvádí, že Zeman za 276 dní ve funkci absolvoval zhruba 615 programových bodů a na Hradě přijal deset zahraničních návštěv včetně britského prince Edwarda s manželkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…