„Lavička Jiřího Wolkra“ - v Prostějově první 3D plastika v zemi

05.09.2017 13:20

Město Prostějov získá netradiční 3D plastiku Jiřího Wolkra sedícího na lavičce, která bude umístěna na území města Prostějova.

„Lavička Jiřího Wolkra“ - v Prostějově první 3D plastika v zemi
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Bude se jednat o dočasnou stavbu, kdy konstrukčně bude celá lavička včetně plastiky řešena tak, že bude ukotvena do země, aby ji bylo možné v případě potřeby kdykoli demontovat a přemístit. Využit bude stávající mobiliář náměstí, osazení bude provedeno do stávajícího ukotvení současné lavičky,“ nastínila primátorka Alena Rašková.

Konkrétně půjde o bronzovou plastiku Jiřího Wolkra vytvořenou na základě sběru dobového materiálu - fotografie, posmrtné masky, soukromých artefaktů. Jde o počítačovou rekonstrukci  3D tvářové části a hlavy Jiřího Wolkra. Autorem je Ing.arch. Miloš Karásek - na snímku.

„V obřím 3D skeneru, který byl postaven v roce 2016 vývojáři v Bratislavě a je největší v Evropě, bude vytvořena prostorová animace figuranta v dobovém kostýmu a převedena do 3D počítačového modelu. Scan hlavy a těla budou v počítači napojeny a na základě historické fotografie z dvacátých let vznikne dokonalá prostorová rekonstrukce básníka,“ doplnila vedoucí odboru kanceláře primátorky Jaroslava Tatarkovičová s tím, že uvedené podklady budou následně zpracovány pro 3D. Plastový model bude vytištěn v životní velikosti, jeho tisk trvá zhruba 3 týdny a spotřebuje 30 kilogramů materiálu.

„Po drobných autorských úpravách bude model převezen do slévárny, kde z něj bude stažena lukoprenová forma a následně bude plastika odlita do bronzu. Po cizelování, patinování, leštění a fixaci povrchu bude plastika osazena na uvedené místo,“ doplnila Tatarkovičová s tím, že vznikne tak unikátní plastika, která bude mít svou nespornou výtvarnou hodnotu, ale zároveň bude historicky věrnou rekonstrukcí Jiřího Wolkra.

„Způsob práce s nejnovějšími počítačovými technologiemi a jejich aplikace v sochařské tvorbě, posouvají hranice umění a plastika básníka tak představuje světový unikát. Jiří Wolker bude pravděpodobně sedět na lavičce naproti svému rodnému domu, ve kterém kdysi žil,“ uzavřela primátorka Rašková.

Samotný proces výroby trvá 5 měsíců a předběžný odhad výše nákladů je 1,1milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…