Benešov: Více vlaků přinese i více rizik

06.12.2016 10:05

Nový vlakový jízdní řád se blíží, jeho platnost začíná od 11. prosince 2016. Přibudou nové vlakové spoje, a také expresy, které budou stanicí Benešov u Prahy pouze projíždět. V benešovské železniční stanici je dlouhodobým nešvarem přecházení osob přes kolejiště, který se bohužel nedaří odstranit. Nárůst počtu vlaku přinese nejen zlepšení dopravní obslužnosti, ale vzroste významně i riziko srážky osob s vlakem.

Benešov: Více vlaků přinese i více rizik
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

S platností nového jízdního řádu se rizikovost přecházení kolejí výrazně zvýší. Do stanice Benešov bude navýšen nejen počet spěšných vlaků společnosti Arriva a zároveň budou městem projíždět nové expresy Českých drah a Arrivy, které zde nebudou vůbec zastavovat. Od půlky prosince tedy dojde k nárůstu dopravy přibližně o 21 % oproti předchozímu grafikonu.

Rychlost vlaků při vjezdu do Benešova od Prahy je cca 80 km/h a od jižních nástupišť se rychlost vlaků,

při výjezdu směrem na Tábor a České Budějovice, dále zvyšuje. Tři nejčastější místa přechodu přes koleje jsou tato: prvním místem je služební přechod přes koleje severně od nástupišť, druhým je prostor přes kolejové spojky na severním zhlaví, který využívají lidé při zkracování cesty z ulice Konopišťská do ulic Tyršova a Nádražní, třetím místem je nebezpečný přecházení kolejí jižně od nástupišť.

Po výrazných investičních aktivitách, které probíhaly v minulém roce, došlo ve Středočeském kraji ke zvýšení rychlosti na koridorech i na lokálních tratích. Vlaky se staly obecně tišší a rychlejší díky modernímu kolejivu s pružným upevněním a modernizaci vozového parku. Doba, kdy vlaky bylo dříve slyšet z velké dálky, je již minulostí, nyní vlaky přijedou často nepozorovaně a podstatně rychleji než lidé očekávají, přesto však neustále porušují pravidla, riskují a v kolejišti se pohybují.

Počet osob, jejich život vyhasne po střetu s drážním vozidlem je tak rok od roku vyšší, jen letos eviduje Drážní inspekce nárůst o celých 6 %, a to ještě nejsme na konci roku. Neustále roste počet mimořádných událostí, tedy srážek kolejových vozidel s chodci, a také s automobily na železničních přejezdech.

Policie České republiky i Městská policie Benešov provádí jak hlídkovou činnost, tak i monitoring situace v benešovské železniční stanici, přesto se stále nedaří odradit mládež ani dospělé od přecházení kolejí. Denně zde dochází k nebezpečným situacím a občané riskují nejen se svým vlastním životem, ale zasahují a omezují i práva druhých osob, zejména strojvedoucích a cestujících ve vlaku.
Zároveň také zaměstnanci Českých drah denně upozorňují na zákaz přecházení kolejí, ale ani to nevede ke snížení rizikového chování ve stanici Benešov u Prahy.
Preventivní vlak

Vzhledem k růstu četnosti srážek vlaků s nejrizikovější skupinou, kterou je mládež, tedy věková skupina mladých lidí mezi 14 až 19 lety, oslovila benešovská radnice již více než před rokem České dráhy se žádostí o možnost zúčastnit se jejich projektu „Preventivní vlak bezpečné železnice“. České dráhy, které se dlouhodobě zaměřují na prevenci, v tomto vlaku, a to přímo „na kolejích“ v prostředí železnice, představují starším žákům základních škol a středoškolákům, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem v kolejišti.

V letošním roce od 13. do 15. září navštívilo „Preventivní vlak bezpečné železnice“ celkem 532 žáků a studentů na benešovském nádraží. Zájem o návštěvu Preventivního vlaku projevily všechny benešovské základní školy, a také některé střední. Návštěvníci preventivního vlaku se mimo jiné dozvěděli, že za poslední tři roky zahynulo na železnici 675 lidí, z toho 91 byli mladí do 25 let. Rok 2014 byl z uvedeného období nejtragičtější, i proto České dráhy v prevenci zacílené na mladé lidi stále pokračují a snaží se apelovat jak na mladistvé, tak i jejich prostřednictvím na dospělé.

„Dalším krokem k zlepšení bezpečnosti obou nádraží je projekt nového dopravního terminálu. Benešovská radnice v tuto chvíli finišuje přípravy k jeho realizaci. Terminál by měl zároveň propojit vlakové a autobusové nádraží. Propojení bude realizováno formou podchodu pod Nádražní ulicí. Nový podchod by navazoval na ten současný, který vede pod železniční stanicí a měl by vyústit vedle cukrárny Bonte, na kraji dnešního autobusového nádraží. Autobusové nádraží bude mít úplně jiný charakter, v plánu je zcela nové a moderní autobusové nádraží, tak jak jsme na něj zvyklí z některých moderních evropských států. Terminál bude postaven z dotačních peněz, dotace by měla být v maximální výši 100 milionů. S tímto projektem a jeho administraci nám pomáhá Posázaví o.p.s. Projekt je hotový, v příštím roce by se měl soutěžit zhotovitel a my předpokládáme, že tyto záležitosti dotáhneme do zdárného konce, aby se mohlo začít nové nádraží budovat. Současně máme v plánu jednat o možnostech prodloužení stávajícího podchodu pod nástupišti směrem do ulice Konopišťská,“ uvedl starosta města Ing. Petr Hostek, MBA.

Jelikož se město Benešov velmi obává zvýšeného vzniku rizikových situací a nebezpečí ohrožení na životech našich spoluobčanů, vyvolalo jednání se Správou železniční dopravní cesty, Českými drahami, Policií České republiky a Městskou policií Benešov ohledně možnosti zvýšení bezpečnosti v železniční stanici Benešov
a v součinnosti s nimi připravuje další opatření.  

Vyzýváme občany k zastavení přecházení kolejí v prostoru železniční stanice Benešov a využívání stávajícího bezpečného podchodu na nástupiště. Nehazardujte se svým životem a jděte svým bezpečným chováním příkladem ostatním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…