Bílovecký gympl fakt jede

27.11.2022 10:44 | Tisková zpráva

Unikátní aquaponická farma, nové multifunkční hřiště, zavedená hudební zkušebna nebo studium, nově zaměřené i na ekologii a environmentální výchovu. Bílovecké gymnázium toho nabízí opravdu hodně.

Bílovecký gympl fakt jede
Foto: archív autora
Popisek: Bílovec, gymnázium

V úterý 29. listopadu se od 14 hodin uskuteční v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci dny otevřených dveří. „Po dvou letech, kdy kvůli covidu nebyly dny otevřených dveří určeny širší veřejnosti, zapojujeme do organizace opět samotné žáky, kteří budou zájemce o studium na naší škole, jejich rodiče i další návštěvníky provázet,“ říká ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci Pavel Mrva a dodává, že příchozí se seznámí se vzdělávacím programem školy včetně ukázky výuky v odborných učebnách, i s možnostmi volnočasových aktivit, díky připravenému drobnému občerstvení ochutnají výtvory školní kuchyně a během vystoupení školních hudebních skupin, reprezentujících tradiční festival Unplugged, a pěveckého sboru i na vlastní uši uslyší výsledky práce žáků ve školní hudební zkušebně a nahrávacím studiu.

A protože v adventním období je už brzy odpoledne tma, rozsvícená bude celá budova. Světlo ale příliš energie nespotřebuje, během dne otevřených dveří už bude celá škola nově využívat energetizované osvětlení. „Během října a listopadu jsme kompletně vyměnili všechna zářivková světla za led osvětlení. Investice v hodnotě 700 tisíc korun ze školních prostředků se nám při současných cenách energií vrátí zhruba do pěti měsíců,“ konstatuje ředitel gymnázia.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17936 lidí

Velkým vánočním dárkem pro gymnázium i pro bíloveckou veřejnost bude podle Pavla Mrvy multifukční školní hřiště, které bude slavnostně otevřeno 20. prosince. „Díky finišující rekonstrukci v hodnotě 9 milionů korun z dotace MSK pod názvem Rekonstrukce venkovního sportoviště GMK zde nechybí sprintová dráha, sektor pro skok daleký a vysoký, workoutová část ani zázemí pro parkur. V dané chvíli potřebujeme už jen týden stabilnějšího počasí bez srážek, aby mohla být položena finální vrstva lité gumy. Momentálně jsou dokončovány montážní práce, zábrany a tribuny,“ vysvětluje ředitel školy s tím, že hřiště bude ve stanovených časech k dispozici i bílovecké veřejnosti.

Účastníci dne otevřených dveří se také dozvědí, že Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci se od nového školního roku zaměřuje vedle matematiky, s níž je historicky spojováno, také na ekologii a environmentální výchovu. „V nadcházejícím školním roce zacílíme pozornost na vzdělávací a propagační akce zaměřené na udržitelné zemědělství budoucnosti, tedy na hydroponii a aquaponii. Od nového školního roku máme jako první škola v republice svou vlastní edukační aquaponickou farmu. Zároveň plánujeme vybudování venkovní učebny a zcela nově bychom od příštího školního roku rádi nabídli uchazečům o studium možnost studovat nejen zaměření všeobecné a matematické, ale nově i zaměření na ekologii a environmentální výchovu,“ doplňuje Pavel Mrva.

Další den otevřených dveří se v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci uskuteční 24. ledna 2023. Uchazeči o studium se budou moci přihlásit k jednotným přijímacím zkouškám nanečisto a do přípravných kurzů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…