Bohumín: Letité bytové domy omládnou, rorýsi zůstanou bez újmy

10.04.2024 16:14 | Tisková zpráva

Desítky let staré bytové domy v centru Bohumína letos dostanou face lifting. Omlazení jim zajistí kompletní zateplení, nová fasáda a střecha a také moderní vstupy. Stavební práce právě začaly. Projekt myslel také na ptačí obyvatele domů, chráněné rorýse. Radnice pohlídá, aby rekonstrukce neohrozila jejich zázemí.

Bohumín: Letité bytové domy omládnou, rorýsi zůstanou bez újmy
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Čtyřpodlažní bytové domy stojící v blízkosti novobohumínského hřbitova disponují celkem deseti vchody a žije v nich 76 domácností. Nejstarší objekt se stavěl ještě před druhou světovou válkou, další vznikly na konci padesátých let.

„Před třinácti lety jsme nájemníkům vyměnili stará okna za plastová s izolačními dvojskly a letos se pouštíme do celkového zateplení budov. Bytový komplex v Nerudově ulici jsme v minulých dnech předali stavbařům a během příštích pěti měsíců jej zrenovujeme,“ potvrdil místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Doplnil, že jde o největší investiční akci do bydlení v letošním roce. Rozsáhlé úpravy přijdou městský rozpočet na 25 milionů korun.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Projektování náročné rekonstrukce se muselo vypořádat i s úpravou balkónů a stříšek, které bude třeba přizpůsobit tloušťce izolace, a také s výsledky ornitologického průzkumu. „Ten prokázal, že se v objektech nachází hnízdiště chráněného rorýse obecného. Od toho se odvíjelo i plánovaní pracovního postupu, abychom v co největší míře omezili rušivé vlivy stavby na jejich reprodukční období a zachovali jim útočiště. Stavební firma po výstavbě lešení kontaktuje zástupce ornitologické společnosti, aby zkontrolovali, že rorýsi nepřijdou k újmě,“ vysvětlila vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Kateřina Pálková.

Stavební práce na novém plášti začaly také ve třech vchodech bytového domu z roku 1953 ve Štefánikově ulici. Jejich charakter je totožný jako u objektů v »Nerudovce«. Do vylepšení bydlení pro 18 domácností tam radnice investuje 8,3 milionu korun. I u této akce by měla rekonstrukce skončit v srpnu.

Město pokračuje i ve výměně výtahů ve třech cihlových domech v Poděbradově ulici za zhruba 4 miliony korun a v příštích dnech zahájí výměnu rozvodů vody a rekonstrukci některých koupelen v bývalých domech Residoma na křižovatce Štefánikovy ulice a třídy Dr. E. Beneše za přibližně 5 milionů korun.

První letošní akce na modernizaci bytového fondu skončila s příchodem jara. Během března se podařilo během rekordně krátké doby vyměnit okna, vstupní a také balkonové dveře v domě 689 v ulici Čs. armády. „Na kvalitu práce máme od nájemců pozitivní zpětnou vazbu, oceňují, že šlo všechno hladce a rychle,“ doplnila Pálková s tím, že obdobná procedura začne v průběhu dubna i ve vedlejším domě s číslem 690.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…