Bohumín investuje do rozšíření kapacity mateřských škol přes deset milionů

18.01.2024 16:14 | Tisková zpráva

Dvě nové třídy, výdejna jídla, šatny a sociální zázemí. Bohumín reaguje na demografický vývoj a plánovanou výstavbu rodinných domů v centru města a připravuje rozšíření kapacity svých mateřských škol až o padesát míst. Do přestavby horního patra budovy v Nerudově ulici investuje přes deset milionů korun.

Bohumín investuje do rozšíření kapacity mateřských škol přes deset milionů
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Na rozdíl od řady měst, zejména v okolí velkých aglomerací, se Bohumín zatím nepotýká s nedostatkem míst v mateřských školách. A pozitivní trend přijímání všech dětí starších tří let hodlá zachovat i do budoucna. Už loni se začal připravovat na situaci, kdy do školek zamíří takzvané kovidové děti, počaté během pandemie. Jde o početně silnější ročníky.

„Současně musíme počítat s tím, že v centru města vyroste během příštích let čtyřicítka nových rodinných domů, v nichž budou žít převážně mladé páry s malými dětmi. Staví se i v dalších městských částech. Je pravděpodobné, že poptávka po místech ve školkách poroste,“ upozornil místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Dodal, že jen loni bohumínský stavební úřad povolil výstavbu více než třiceti domků a letos počítá s obdobným číslem.

Město se už loni v září pustilo do přestavby horního patra pavilonu B a zbylé části přízemí Mateřské školy Nerudova za zhruba deset milionů korun. V prostorách ještě donedávna sídlil místní judo klub a výtvarný obor bohumínské umělecké školy. Oba subjekty už mají náhradní prostory. „Rekonstrukce zahrnuje novou elektroinstalaci včetně LED svítidel, nové rozvody vody a kanalizace a výměnu litinových radiátorů i rozvodů topení. V prostorách necháme zhotovit nové podlahy, podhledy, omítky a obklady,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje a investic bohumínské radnice Dalibor Třaskoš.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

Dvě nové třídy včetně výdejny jídla budou dokončeny v březnu letošního roku. V případě potřeby je tak bude moci školka využít už od příštího školního roku. Radnice současně chystá společně s SMVaK opravu vodovodních přípojek do budovy školky, do níž investuje dalších téměř dvě stě tisíc korun.

Bohumín už záměr rozšířit počet tříd svých školek předjednal s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. Nové patro by mohlo pojmout téměř padesát dětí. Pokud po zápisech do mateřinek, které ve městě proběhnou v jednotném termínu 7. května, bude nutné uspokojit vyšší počet zájemců, otevře město jednu novou kmenovou třídu.

„Pro nás je klíčové, aby rodiče měli jistotu přijetí dítěte staršího tří let. Současně podporujeme i vznik nových dětských skupin, které mohou navštěvovat děti mladší, případně i ty starší, jejichž rodiče ještě nechtějí využívat školku v plném rozsahu celý týden,“ upřesnil Bruzl s tím, že od začátku letošního roku začala jedna taková skupina fungovat v městské části Skřečoň. „Další je v provozu přímo v centru města, třetí pak na sídlišti Tovární. Ještě v nich jsou volné kapacity,“ doplnila vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Bohumín se může chlubit komplexní nabídkou předškolního vzdělávání. „Provozujeme devět mateřských škol a dvě přípravné třídy pro děti s odkladem školní docházky, které se nám nesmírně osvědčily,“ podotkla Skokanová. Na území města mohou rodiče kromě tří soukromých dětských skupin využít i soukromou přípravnou třídu s Montessori výukou a pro hendikepované děti provozuje Slezská diakonie speciální školkovou třídu ve Starém Bohumíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…