Bohumín vstupuje do Sdružení místních samospráv, doufá v silnější tlak na stát

02.03.2024 20:08 | Tisková zpráva

Silnější hlas v Praze a účinnější ochrana proti neuváženým krokům vlády. Bohumín se rozhodl vstoupit do Sdružení místních samospráv ČR, aby se mohl lépe bránit proti připravovaným změnám zákona, z nichž některé podle vedení místní radnice poškozují města a obce. Vstup schválilo na svém únorovém zasedání bohumínské zastupitelstvo.

Bohumín vstupuje do Sdružení místních samospráv, doufá v silnější tlak na stát
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Bohumín je členem Svazku měst a obcí okresu Karviná, kde se s ostatními radí v regionálních otázkách, například odpadového hospodářství, a pouští se do společných investic. Současně je i pod křídly Svazu měst a obcí ČR. Letos se přidá také ke Sdružení místních samospráv. „To hájí zájmy obcí zejména při připomínkování legislativy, která je ze strany vlády, a současné vlády obzvláště, ve vztahu k městům často nesmyslná a destruktivní,“ konstatoval starosta Bohumína Petr Vícha.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49987 lidí

Jak připomněl, za působení současného kabinetu se měst a obcí negativně dotkla řada změn zákonů. „Seznam by to rozhodně nebyl krátký. Například systém rozdělování sdílených daní nelze ani zdaleka označit jako spravedlivý. Vláda navýšila daň z nemovitosti, ale celý výtěžek si ponechala snížením jiných daní městům. Stát zrušil pobočky pošty, finančních úřadů, chtěl nám vzít stavební úřad, nový stavební zákon zřejmě nebude pro praxi připraven včas. Plánuje zavést výkup PET lahví a rozbít nynější fungující systém separace plastů. Nově hrozí omezit úvazky ve školách a jejich financování zase přehodit na obce. Suplujeme roli státu i v hledání zubařů. A s výčtem bych mohl pokračovat dále…,“ posteskl si Vícha.

Od členství ve Sdružení místních samospráv si Bohumín slibuje, že jeho hlas bude v Praze lépe slyšet. „Loni bojovalo za to, aby se vládní konsolidační balíček co nejméně propsal do rozpočtů měst. Po celou dobu svého působení je výrazně slyšet ve sněmovně, na ministerstvech a v dalších centrálních úřadech, které mají na život obcí zásadní vliv. Svým členstvím tak jejich činnost ve prospěch obcí podpoříme,“ dodal starosta.

Sdružení měst a obcí vzniklo v roce 2010 a aktuálně slučuje 2 400 municipalit. Za členství bude Bohumín platit 45 tisíc korun ročně. Zákon vyžaduje, aby vstup do sdružení schválilo městské zastupitelstvo. To bohumínské se v pondělí 19. února vyjádřilo jednomyslně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…