Bohumín přesvědčil ministerstva o nutnosti dostavět hráz v Pudlově

24.11.2023 16:14 | Tisková zpráva

Stavba protipovodňové hráze v Pudlově bude pokračovat. Díky intervenci města se podařilo dojednat další financování projektu, za který stát zaplatí téměř 400 milionů korun. Ještě před několika dny přitom byla budoucnost ochrany Bohumína před velkou vodou nejistá, a to kvůli vládním škrtům.

Bohumín přesvědčil ministerstva o nutnosti dostavět hráz v Pudlově
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Pudlov je poslední městskou částí, která na zhotovení protipovodňového valu čeká. Projekt jeho výstavby je rozdělen do tří etap. První z nich odstartovala přesně před rokem a zafinancovalo ji Povodí Odry ze svých prostředků. Aktuálně pracuje na jejím dokončení. Státní příslib dotace na další dvě etapy však nečekaně ohrozila plánovaná úsporná opatření ze strany vlády.

„Ministerstvo zemědělství letos v létě avizovalo, že není schopno garantovat poskytnutí finančních prostředků na probíhající akci. Nebýt opakovaných apelů na ministerstvo financí a ministerstvo zemědělství, projekt by dostal dočasnou stopku, čímž by byla celá investice zmařena. Polovina hráze nemá žádný smysl,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Město opakovaně oslovilo jak ministra financí Zbyňka Stanjuru, tak i ministra zemědělství Marka Výborného, pod jejichž resorty financování projektu spadá. Apely z Bohumína nakonec vyslyšeli.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

„Při posledním jednání, které proběhlo minulý týden v Praze, nám pan ministr Stanjura přislíbil, že záležitost vyřeší, což následně potvrdil i pan ministr Výborný,“ sdělil Vícha s tím, že rozhodnutí je klíčové nejen pro městskou část Pudlov, ale pro celý Bohumín. „Jde o ochranu majetku, zdraví a životy osmi set lidí, kteří v lokalitě žijí, a současně o ochranu strategické rozvodny, která zásobuje elektřinou kompletně celé město,“ vysvětlil.

Příznivou zprávu o pokračování stavby obdrželo i Povodí Odry, které je realizátorem projektu. „V rámci pracovního jednání s ministrem Markem Výborným, které se uskutečnilo v pátek 10. listopadu v Ostravě, jsme byli informováni, že finanční prostředky na stavbu ochranných hrází na řece Odře a Orlovské stružce v Bohumíně budou zajištěny. Očekáváme tedy rozhodnutí o přidělení dotace,“ potvrdila mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Val o délce téměř tři kilometry a šířce čtyři metry by měl být hotov v roce 2025. „V současnosti se dokončuje silniční most do místní štěrkovny. Protipovodňová zeď podél Stružky ve Vrbici a ochranná hráz po most do štěrkovny jsou již vybudovány,“ doplnila Vlčková.

Ve druhé etapě počítá investor s výstavbou hráze až po křížení s Rolnickou ulicí v blízkosti Antošovické lávky. Poslední etapa představuje vybudování závěrečného úseku protipovodňového valu, který se napojí do tělesa železničního náspu na trati Bohumín - Chałupki.

Na rozsáhlé akci se finančně podílel i Bohumín. „Poskytli jsme celkem šest milionů korun, čtyři z toho na výkupy pozemků, zbývající dva na zpracování projektu,“ uzavřel Vícha s tím, že bylo také nutné změnit územní plán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…