Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

15.04.2024 22:10 | Tisková zpráva

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v Elektrárně Dětmarovice. Ta se přetransformuje na nízkoemisní teplárnu. A Bohumín jako strategický odběratel si dokázal vyjednat nové výhodnější podmínky až do roku 2040. Elektrárna Dětmarovice vytápí zhruba 4 000 městských a 800 družstevních bytů.

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Zastupitelstvo dnes na svém zasedání souhlasilo s ukončením původní koncesní smlouvy, kterou Bohumín s ČEZ Teplárenskou uzavřel v roce 2007 s platností od roku 2010. Nová dlouhodobá dohoda by měla městu zaručit spolehlivou a cenově výhodnou dodávku tepla. „Elektrárna přechází na dva alternativní zdroje energie, biomasu a plyn, což zvyšuje jistotu dodávek v případě, že by došlo k problémům s jedním zdrojem. Použitím obou zdrojů může systém současně reagovat i na změny trhu a vyrovnat se lépe s cenovými výkyvy,“ konstatoval starosta Petr Vícha s tím, že město stále považuje systém centrálního zásobování teplem za rozumný a hospodárný.

Bohumín se s ČEZ Teplárenskou dohodl, že od začátku roku 2025 bude mít možnost vybrat si ze tří alternativ pro stanovení ceny za teplo, aby svým obyvatelům i městským institucím zajistil nejnižší platby. „Můžeme se buď držet ceny Energetického regulačního úřadu, nebo si můžeme zvolit cenové podmínky vycházející z dosavadní koncesní smlouvy, případně ještě využít alternativního plynového vzorce pro výpočet ceny. Vždy před začátkem každého nového roku dojedná náš BM servis s ČEZ Teplárenskou nejekonomičtější variantu,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Vedení města označuje výběr ze tří cenových variant za nadstandardní. „Jde jednoznačně o pozitivní vývoj a zlepšení současného stavu. Přestože koncesní smlouva končí, její podmínky z hlediska cenové politiky pro nás zůstanou zachovány až do roku 2030, na tom jsme trvali. V následujícím desetiletí 2030 až 2040 budeme mít možnost volit mezi regulovanou cenou a cenou vycházející z alternativního plynového řešení,“ doplnil místostarosta.

Rozhodnutí o ukončení koncesní smlouvy předcházela dlouhodobá vyjednávání. S jejich výsledky seznámilo vedení Bohumína a ČEZ Teplárenské místní zastupitele ještě před jejich dubnovým zasedáním. Na pracovním setkání, které se uskutečnilo na začátku března, se probírala i budoucnost dětmarovické elektrárny. Jak informoval generální ředitel společnosti Rostislav Díža a místopředsedkyně představenstva Šárka Vinklerová, s definitivním odklonem od uhelné energetiky se v Dětmarovicích počítá na konci března příštího roku. Z elektrárny se stane tepelná základna vycházející z alternativních zdrojů, tedy biomasy a plynu, do budoucna společnost v lokalitě zvažuje i malé modulární reaktory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…