Brno: Po opravách budou dva domy sloužit seniorům a jeden lidem v nouzi

30.03.2017 16:19

Dva městské domy na ulici Milady Horákové, bývalá mateřská škola v Bohunicích a jeden objekt na Francouzské budou nejen opraveny, ale změní i svůj účel. Budou sloužit seniorům a lidem v nouzi. Záměr uskutečnit tyto projekty schválili v úterý radní.

Brno: Po opravách budou dva domy sloužit seniorům a jeden lidem v nouzi
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

V domě číslo 17 na Milady Horákové je obsazen pouze jeden byt ze čtrnácti, v čísle 19 jsou pak všechny byty neobydlené. Pronajaté jsou jen nebytové prostory. Budovy jsou ve špatném technickém stavu a musí se rekonstruovat.

„Při jednáních o možných opravách těchto budov navrhla městská část Brno-střed, aby se využily jako domy s pečovatelskou službou. Po rekonstrukci a nástavbě bychom získali šedesát až sedmdesát malometrážních bytů pro seniory,“ uvedl 1. náměstek primátora Petr Hladík. Oba domy mají mít také v přízemí nebytové prostory, výtahy a nástavbu o dvě podlaží.

Po vypracování projektové dokumentace a získání stavebních povolení má rekonstrukce má začít na začátku roku 2019. Trvala by přibližně jeden rok.  Předběžné orientační náklady jsou 98,5 milionu korun. Veškeré přípravy a následné stavební práce budou hrazeny z fondu bytové výstavby města.

Objekt bývalé mateřské školy Pod nemocnicí 25 v Bohunicích donedávna využívala soukromá vysoká škola. Nyní však prostory jsou prázdné a městská část navrhla, aby sloužily jako dům s pečovatelskou službou.

„Přesnější jeho podobu budeme znát po jednáních se zástupci městské části,“ dodal Petr Hladík. Dům s pečovatelskou službou by měl být hotový ke konci roku 2018. Předpokládané náklady jsou 30 milionů korun.

Řadový dům na Francouzská 83 se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím bude upraven pro krizové bydlení Brňanů.

Stavební úpravy počítají s vytvořením dvou dalších bytů, celkem tak budou k dispozici čtyři. Budova by se stala součástí nedalekého Centra sociálních služeb.

Zařízení krizového bydlení má poskytovat okamžitou krátkodobou pomoc lidem, kteří se ocitli v akutní bytové nouzi. Předběžné výdaje se plánují na 5 milionů korun. Rekonstrukce se má uskutečnit v druhé polovině letošního a na počátku příštího roku. Pak začnou sloužit lidem v nouzi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.