Brno: Týden výtvarné kultury odhaluje význam umění pro člověka

12.03.2013 7:35

Jaký má výtvarné umění pro člověka a společnost význam? Na tuto otázku se pokouší hledat odpověď 4. ročník Týdne výtvarné kultury v Brně. Začíná v pondělí 11. března a končí v neděli 17. března promítáním dokumentu o fotografovi Miroslavu Tichém.

Brno: Týden výtvarné kultury odhaluje význam umění pro člověka
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Letošní ročník Týdne nabídne přes 60 akcí, což je podle jednoho z organizátorů Radka Horáčka „asi maximum toho, co lze vměstnat do jednoho týdne“. A že je z čeho vybírat. Kromě výstav, které právě probíhají v brněnských výstavních domech, jsou to různé přednášky a diskuse, výtvarné dílny, komentované prohlídky expozic, ale i filmové projekce a popularizační workshopy.

Hlavním organizátorem přehlídky je Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU. Aktivity ale směřují nejen k odborníkům a studentům uměleckých oborů. „Chceme oslovit především Brňany, ale i přitáhnout studenty jiných než uměleckých škol,“ říká Petr Kamenický z Katedry výtvarné výchovy PdF. Podle jeho kolegy Horáčka chtějí organizátoři lidem ukázat, že „vědecké objevy jsou pro člověka stejně důležité jako nový obraz nebo zážitek z nového filmu“.

Přehled všech akcí najdou zájemci na webu www.tvk-brno.cz  nebo v programové brožuře, vybrat lze například pondělní vernisáž výstavy fotografií se sociální tematikou, které do soutěže Týdne výtvarné kultury zaslali studenti středních a základních uměleckých škol. „Soutěž zaštítil významný fotograf Jindřich Štreit, který také usedl v porotě a vernisáže by se měl osobně zúčastnit,“ upozornila Jana Reichl. V Galerii Černá linka v budově Pedagogické fakulty MU na Poříčí 7/9 je až do 12. dubna vystaveno více než 200 studentských snímků, několik svých děl zapůjčil i sám Štreit.

V úterý 12. března od 14 hodin je na Špilberku připravena galerijní animace Umění Špilberkem, ve středu 13. března od 10 hodin se v bohunickém kampusu koná procházka mezi sochami v areálu. Čtvrtek je věnován např. přednášce New York, New York o vybraných muzeích a památnících ve „městě, které nikdy nespí“ nebo výtvarné akci pro studenty od 15 do 25 let v industriálním areálu Zbrojovky.

V neděli 17. března se bude v Galerii mladých v Radnické 4 od 14 hodin diskutovat o tom, zda má současné umění dostatek prostoru k prezentaci. Na otázku, jakou délku mají stěny všech brněnských galerií, odpovídá už samotný název diskuse – Tři kilometry umění.

Letošní ročník Týdne výtvarné kultury se koná s podtitulem Creative help, což naznačuje spojení s prezentací výsledků projektu Speciální výtvarná výchova, v němž se studenti Pedagogické fakulty MU podíleli na tvorbě teoretických kurzů, tvůrčích dílen či výstav pro znevýhodněné skupiny obyvatel, ať už jsou to uprchlíci, senioři, Romové nebo klienti diagnostického ústavu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…