Brno: Vila Tugendhat láká návštěvníky z celého světa

09.03.2013 16:55

Před rokem – 6. března 2012 – se jako instalovaná památka moderní architektury znovu otevřela pro veřejnost vila Tugendhat. Stavbě slavného architekta Miese van der Rohe poznamenané tokem dějin vrátila její původní podobu náročná dvouletá památková obnova.

Brno: Vila Tugendhat láká návštěvníky z celého světa
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

 

Vila se tak opět ocitla v centru pozornosti odborníků i laiků a během roku ji vidělo už 45 tisíc návštěvníků, což je téměř třikrát více než před rekonstrukcí. „Vysoká návštěvnost nás těší, musíme však také brát ohled na kapacitu budovy a komfort návštěvníků, takže nepředpokládáme, že bychom jejich počty ještě navýšili," vysvětluje ředitelka vily Iveta Černá. Zřejmě i z tohoto důvodu jsou již víkendové prohlídky obsazeny až do června.
 
Ředitelka dodává, že zvláště ve světě přispěl k popularitě stavby úspěšný román Skleněný pokoj Brita Simona Mawera, který se zde odehrává. Sám spisovatel již vilu navštívil čtyřikrát a za jeho románovými hrdiny se s potěšením vydávají i čtenáři – jak Češi, tak cizinci. „Často jsou románem, který se ne vždy drží historických faktů, tak ovlivněni, že opravují výklad průvodců,“ upozornila na zajímavou skutečnost Černá.
 
Tomuto zájmu se rozhodlo vyjít vstříc i Turistické informační centrum města Brna, které připravuje speciální turistickou trasu po stopách Skleněného pokoje. „Vila se stala výrazným magnetem pro zahraniční turisty a společně s podzemím a hvězdárnou tvoří velký potenciál pro rozvoj cestovního ruchu v Brně. Je třeba zdůraznit, že v okruhu 100 kilometrů od Brna je možné navštívit hned sedm památek UNESCO,“ uvedla také ředitelka TIC Petra Kačírková.
 
Cizinců je mezi návštěvníky asi 40 % a nejvíce jich přijíždí z Německa, Rakouska a Spojených států amerických. Průvodci, jichž je v objektu osm, jsou jim schopni podat výklad v angličtině, němčině, ale i španělštině a italštině.
 
Dobová atmosféra přeje filmu i hudbě
Ze dvou prohlídkových okruhů dávají návštěvníci oproti očekávání přednost tomu rozšířenému o technické zázemí domu. „Návštěvníci jsou fascinováni nejen obytnými prostorami domu, ale i zdejším na svou dobu velmi vyspělým technickým zařízením, jehož prohlídku si nechtějí nechat ujít. A velmi se líbí i zahrada, kde lidé pobývají ještě dlouho po skončení prohlídky,“ vysvětluje preference návštěvníků Iveta Černá.
 
Vila nabízí řadu doprovodných programů, z nichž si popularitu získaly zejména projekce filmů (často dobových), koncerty, ale i přednášky, výstavy a programy pro děti. Informace o vile a její památkové obnově doplněné aktuálními fotografiemi přinášejí i nové publikace, například monografie Mies v Brně – vila Tugendhat či fotografická kniha Vila Tugendhat – prostor ducha a umění.
 
Prostřednictvím výstav a přednášek byla vila prezentována v Chicagu, Tel Avivu, Londýně, Helsinkách a New Yorku a byla zařazena do výběru nejprestižnějších světových staveb zpřístupněných veřejnosti, jejichž seznam je uveden na webových stránkách www.iconichouses.org . Stavba se také uchází o „Oscara za památkovou péči“, tedy o cenu Europa Nostra.  
 
Opravovat je třeba průběžně a neustále
Jako každý „žijící dům“ vyžaduje i vila soustavnou údržbu. Ta je prováděna každé pondělí, kdy je zavřeno. Náročnější opravy po zimě, například trhlin v omítkách či uvolněného schodiště v zahradě, provedou řemeslnící v druhé polovině května, kdy se vila veřejnosti uzavře na celý týden.
 
Více informací lze najít na webových stránkách vily www.tugendhat.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…