Brno usnadňuje cizincům komunikaci s úřady

16.07.2018 21:22

V Brně žije zhruba 30 tisíc cizinců ze 148 zemí světa a jejich počet každým rokem narůstá. Vedení města se rozhodlo zavést aktivní, včasný a preventivní přístup v oblasti integrace cizinců. O tomto projektu informuje i pomocí letáků v několika jazycích.

Brno usnadňuje cizincům komunikaci s úřady
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Cizinci, kteří pro město i region představují žádanou pracovní sílu napříč obory a přinášejí kulturní obohacení, mohou být na druhé straně vnímáni jako příčina nedorozumění a nežádoucích společenských jevů. Migrační politiku řídí stát, ale města mají povinnost hledat způsoby, jak aktivně napomáhat k bezpečnému, nekonfliktnímu soužití, odstraňovat překážky integrace a podílet se na kvalitě života všech jeho obyvatel.

Brno proto testuje projekt zvyšující srozumitelnost úřadů vůči cizincům s cílem rychle a úspěšně cizince do společnosti zapojit. Tito lidé se o projektu dozvědí pomocí letáků, které lze najít nejen v místech, kde se zdržuje daná komunita, ale i ve veřejných institucích, jako jsou školy, školky, úřady apod.

Cílem je zjednodušit komunikaci s cizinci, představit jim jejich práva a povinnosti. Cizinci mohou kontaktovat interkulturní pracovníky za účelem poradenství jak z hlediska legislativy, tak jazykového. Stejně tak se mohou na interkulturní pracovníky obrátit zaměstnanci úřadů a veřejných institucí.

Tato praxe je běžná i ve světě, například v britském Leedsu funguje interkulturní pracovník i pro česky hovořící obyvatele. V Brně prozatím pracují čtyři s nejpočetnějšími skupinami cizinců, hovořícími ukrajinsky a rusky, vietnamsky, arabsky a rumunsky. Při výběru jazyků se vycházelo ze statistik Ministerstva vnitra o počtu cizinců, kteří v Brně žijí a zohlednila se také míra ohrožení vyloučením ze společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…