Bruntál: Dárce plazmy vyhrál na Transfúzní službě televizi

30.12.2017 16:52

Krásný vánoční dárek obdržel od Transfúzní služby v Bruntále jeden z jejich pravidelných dárců v rámci soutěže „Daruj plazmu - vyhraj TV!“ Šťastným výhercem se stal Lukáš Holzner z Bruntálu. Transfúzní služba se mimo jiné i touto soutěží snažila ocenit ochotu dárců darovat plazmu.

Bruntál: Dárce plazmy vyhrál na Transfúzní službě televizi
Foto: Bruntál
Popisek: Vánoční strom v Bruntále

„Bohužel se stále ještě setkáváme s názory, kdy je odběr plazmy neinformovanou veřejností považován za cosi méně hodnotného, než odběr plné krve. Jde o zásadní omyl. V moderní medicíně mají oba typy odběrů zcela srovnatelnou a nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů,“ vysvětluje lékařka Transfúzní služby MUDr. Jana Vaštíková. Plazma a transfúzní přípravky z ní vyrobené pomáhají při léčbě široké škály onemocnění a život ohrožujících stavů. Například při masivních krevních ztrátách, při těžkých popáleninách, při po ruchách srážení krve, u nádorových onemocnění a v mnoha dalších závažných případech.

Do soutěže o televizi se přihlásilo na 120 dárců plazmy, kteří splnili důležitá kritéria pro opakované, pravidelné dárcovství. Kritéria splnil i pan Holzner z Bruntálu. Plazmu pravidelně daruje teprve přes rok, a přesto se na ni při losování usmálo štěstí: „Když jsem zjistil, že jsem byl v soutěži vylosován, samozřejmě jsem byl moc rád,“ usmívá se výherce.

pan Lukáš Holzner z Bruntálu

Dárci na Transfúzní službě automaticky získávají celou řadu dalších výhod a benefitů. Kromě studijního a pracovního volna s náhradou mzdy dárce získá proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu.

Pokud se také chcete zapojit do darování, stačí se objednat telefonicky na čísle 724 612 667 nebo emailem na adrese evidence.bruntal@tsl.agel.cz. Dárcem krve a plazmy se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na Transfúzní službě. Více informací se můžete dozvědět na webu transfuznisluzba.agel.cz či Facebooku www.facebook.com/transfuznisluzba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…