České Budějovice pořádají Den památek v duchu vlády Otce vlasti

03.04.2016 7:32

Den památek pořádá statutární město České Budějovice odbor památkové péče na téma: Budějovice za vlády Otce vlasti 16. dubna. Námět, scénář a realizace: Agentura Kultur-Kontakt.

České Budějovice pořádají Den památek v duchu vlády Otce vlasti
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Karel IV., král český a císař římský měl pravděpodobně k našemu městu velmi kladný vztah. O čemž nás přesvědčuje nejen řada jeho návštěv v královském městě, ale i významná privilegia, která našemu městu udělil. Snad poprvé Budějovice navštívil ještě jako markrabě v roce 1335, aby se sem o pár let později, konkrétně v roce 1351, vrátil jako český král. Strávil zde celý měsíc. Jeho hlavním úkolem bylo diplomatické vyjednávání s Albrechtem II. Rakouským. Při té příležitosti městu pak udělil významná privilegia jako, například právo mílové, právo trhu, osvobození od cla a mnohá další. Každé z těchto práv bylo velmi cenné, ale jejich souhrn znamenal záruku rozvoje a blahobytu města.

O rok později Karel IV. městem pouze projížděl, když táhl proti bratřím z Rožmberka. Až v roce 1361 tu trávil skoro celé jaro. Budějovice jej hostili od dubna do června. Kromě pracovních záležitostí, kterými bylo např. jednání s Rudolfem Rakouským, se zde král věnoval i zábavě v podobě turnajů, štvanic a hostin. Neopomenul navštívit Hlubokou i staveniště nedalekého Karlova hrádku. Jednání s Rudolfem, nepřineslo dlouhodobý úspěch, a tak už v roce 1362 zde vítáme císaře znovu. Tentokrát na výpravě proti němu.

Taktéž v roce 1364 se zde panovník zdržuje pouze pár dní v červnu. Přijíždí však s početným doprovodem, který bylo zapotřebí ubytovat v domech budějovických měšťanů, v dominikánském klášteře i v polním ležení v dohledné vzdálenosti od města. Při té příležitosti byly stvrzeny přátelské vztahy s Rakouskem. Král stihl i vystěhovat z náměstí masné a chlebové krámy a přikázat konšelům vydláždit ulice a náměstí. Povolil též ve městě usazení tří židovských rodin a osvobození od dávek a daní na 5 let. Naposledy naše město navštívil v květnu 1378, půl roku před svou smrtí, kdy zde dojednával smír s říšskými šlechtici a městy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.