Český Těšín: Obchodní část výstavního domu prokoukne díky dotaci

21.03.2017 10:03

Město vyhlásilo pro letošní rok dotace na obnovu a zachování drobných architektonických prvků. Vlastníci přihlásili v termínu jednu budovu. Pokud v dubnu zastupitelé žádost schválí, obnovou projdou cenné secesní výkladce a dveře v přízemí nádherného domu v Hlavní třídě.

Český Těšín: Obchodní část výstavního domu prokoukne díky dotaci
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„V určeném termínu se na nás obrátili jen jedni zájemci. Mám však radost, že vlastníci přihlásili objekt, který si to opravdu zaslouží,“ referentka památkové péče Beata Křenková a odkazuje na výstavní činžovní dům v Hlavní ulici poutající pozornost výrazným arkýřem přes cele´ průčelí, věžici s cibulovitou báni a korunní římsou s dekorativním kazetováním s maskarony lvu°. Dům byl postaven v roce 1904 podle projektu Adalberta Krasneho pro kameníka a malíře Raimunda Schustera. Ten zde měl v nádvoří i svou dílnu. Dům v eklektickém stylu je dochován v téměř  autentickém stavu.
Dotace města pokrývající padesát procent nákladů umožní majitelům repasovat výkladní skříně i vstupní dveře do obchůdku a také vchodové dveře vedoucí do obytné části domu. „Zachovaly se památkové velmi hodnotné původní výkladce z roku 1904 se secesními nadsvětlíky a vyřezávanými vstupními dveřmi ve stejném stylu. K památkovým hodnotám objektu patří původní stavební materiály, technologie a řešení objektu,” doplňuje Křenková. V památkové zóně se zachovaly pouze tří původní výkladce a tyto jsou nejstarší a nejcennější.

Podle místostarosty Gabriely Hřebačkové se tak daří po malých krůčcích vracet lesk Hlavní třídě, který po velké privatizaci nebytových prostor do soukromých rukou čelí kritice za zanedbanost a převažující jednotvárnou nabídku. „Jak nás ujistili památkáři s Ostravy, dobré příklady táhnou. S tím, jak někteří soukromí vlastníci, z těch jež mají ke svému vlastnictví pozitivní vztah, nádherně rekonstruují své objekty a čekáme také na generální opravu budovy Muzea Těšínska, jsem přesvědčena, že i s naší podporou se podaří vrátit středu města punc výjimečné krásy,“ říká politička.

Dotační titul města, který byl letos vyhlášen poprvé, je určený na obnovu historických prvků staveb, které nejsou kulturními památkami, ale nacházejí se v území městské památkové zóny. Jedná se o drobné prvky, které vznikly do roku 1945 a jsou dokladem tehdejšího stavitelského i řemeslného umu.

Současně Křenková připomněla, že do konce dubna se vlastníci mohu přihlásit do Programu podpory obnovy kulturních památek Ministerstva kultury Čr prostřednictví obce. “Majitelům pomáháme s vyřízením dotace, jejím administrováním a také provádíme odborný dohled,“ doplnila Křenková.

Předloni se na území opravil ze stejného programu litinový kříž, vloni dotace pomohla obnovit nátěr střešní krytiny a nově vyzdít historický komín na budově bývalého židovského předpohřebního domu ve vlastnictví LECAV a renovovat sochy světců na hřbitově v místní části Koňákov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…