Český Těšín: Čištění ulic od prachu začne za pár dní

11.03.2017 14:31

Úklid komunikací, chodníků a parkovišť od inertního posypu a prachu začne v Českém Těšíně 20. března. Čistění přináší kromě estetické stránky i mnohem důležitější faktor - minimalizuje dopady prachu na zdraví obyvatel.

Český Těšín: Čištění ulic od prachu začne za pár dní
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Město Český Těšín každoročně zajišťuje odstraňování inertního posypu po zimě na pozemních komunikacích. Začínáme od nejfrekventovanějších a nejdůležitějších místních komunikací I. třídy a místních komunikací IV. třídy-chodníků v centru města. Následně pokračujeme na místních komunikacích II. a III. tříd a chodníků v méně obydlených částech města, kdy k odstranění zbytků zdrsňovacích materiálů provedeme nejpozději do 31.05.2017. Prostorové čištění na parkovacích stáních a parkovištích zahajujeme od 04.04.2017 dle zpracovaného harmonogramu, který zveřejňujeme v Těšínských listech a na webových stránkách města,“ uvádí vedoucí odd. správy komunikací a liniových staveb Městského úřadu v Českém Těšíně Marcela Recmanová.

Všechna místa pro odstavování automobilů jsou dle ustanovení § 19b odst. 2 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, alespoň 7 dní před prvním dnem dočasného zákazu označena odpovídající přenosnou dopravní značkou. Chceme touto cestou oznámit občanům, aby v  lokalitách takto označených v daném dni neparkovali a odstavili svá vozidla na dobu nezbytně nutnou jinde.

Ročně během prostorového čištění v Českém Těšíně smeteme zhruba 40 tun prašných částic všech frakcí, které se díky tomu opětovným zvířením nedostanou zpátky do ovzduší a lidé je nemusí vdechovat. Toto množství by mohlo být o něco vyšší, kdyby všichni ukázněně odstranili vozidla z čištěného prostoru.

Lidé, kteří nepřeparkují svůj automobil během ohlášeného prostorového čištění, tak maří snahu o odstranění zdraví škodlivého prachu z ulic v regionu, kde jsou nadměrně překračovány limity polétavého prachu. Jedním z původců znečištění ovzduší jsou emise z automobilové a železniční dopravy a sekundární prašnost z již usazených částic na vozovce.

„Jsou ulice, kde jsou lidé ukáznění a jsou místa, kde auta ponechají, přestože o plánovaném čištění vědí. Neukázněné řidiče čeká je pokuta v řádech stokorun,“ avízuje ředitel Městské policie Český Těšín Petr Chroboczek.

Kromě jarního i podzimního plošného úklidu čistíme veřejná prostranství ve městě průběžně. Denně pracovníci úklidových čet seberou každý zhruba 15 kilogramů drobného smetí, hlavně nedopalků, papírků, láhví. Pracovník s vysavačem, který vyjde do terénu jen co oschnou zelené plochy, dovede odstranit z chodníků a trávníků denně až sto kilogramů exkrementů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…