Cheb: České a německé děti spolu připravují povídky

13.03.2014 6:42

Projekt Děti překladatelé pokračuje dalším společným pobytem, kdy děti píší povídky s tematikou Chebu.

Cheb: České a německé děti spolu připravují povídky
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Ve dnech 12. až 14. března probíhá v Chebu třídenní společný pobyt dětí ve věku 13 až 14 let z našeho města a nedalekého Waldsassenu. Jedná se již o druhé vícedenní setkání v rámci projektu Děti překladatelé, na jehož realizaci se městu podařilo získat dotaci z programu na podporu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika-Bavorsko. Do projektu se zapojili žáci tří škol - dvou chebských, a to 4. základní školy a Chebské svobodné školy, a Realschule Waldsassen, kde se čeština vyučuje jako nepovinný předmět.

Projekt Děti překladatelé byl zahájen vloni v říjnu a probíhat bude do konce letošního dubna.

Celkové náklady na jeho realizaci budou přes 20 tisíc euro, přičemž dotace pokryje 85 procent.

„V prosinci a lednu se v Chebu a ve Waldsassenu uskutečnila celkem čtyři jednodenní setkání menších dětí ve věku od 11 do 13 let. Společně si prošly obě města a pak vytvářely podklady pro omalovánky s motivy obou měst a pro publikaci, kde budou nejrůznější kvízy a hádanky,“ popsala manažerka projektu Pavla Sudimacová. „První třídenní pobyt 30 dětí ve věku 15 až 16 let se uskutečnil ve dnech 19. až 21. února a byl zaměřen na tvorbu podkladů pro turistického průvodce městem Cheb. Druhá skupina 25 mladších dětí tráví v tyto dny společný čas přípravou povídek o Chebu.“

Projekt bude zakončen výstavou a vydáním čtyř dvojjazyčných publikací, které vyjdou v nákladech od 1500 do 5000 kusů. Na české straně proběhne vernisáž výstavy 7. dubna na chebské radnici, na německé pak 5. května ve Waldsassenu.

„Díky přeshraničnímu projektu mohou děti obou zemí nahlédnout do života hostujícího města. Během svého pobytu se stávají vyslanci své země. Cílem je, aby se děti zdokonalily v jazycích, a aby si uvědomily výhody znalosti jazyků, které lze využívat k poznávání cizích kultur,“ vysvětlil chebský místostarosta Michal Pospíšil.

V uplynulém období bylo město Cheb při čerpání prostředků z dotačního programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem velmi úspěšné. Získané dotace byly použity například na vytvoření nového informačního systému Chebského hradu nebo na zajištění doprovodného programu loňské Krajinné výstavy, kterou město pořádalo ve spolupráci s Tirschenreuthem.

Simona Liptáková, tisková mluvčí Městského úřadu Cheb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…