Cheb: Hrad čeká oživení, svou bránu letos otevře 31. března

28.02.2012 12:25

Mlýnskou věž ozdobí expozice dějin odívání, v kasematech se objeví zbrojnice, kupovat se bude i dalekohled

Cheb: Hrad čeká oživení, svou bránu letos otevře 31. března
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Správci památkových objektů, kastelánovi Tomáši Dostálovi, který pracuje na radnici od podzimu (tato pracovní pozice byla zřízena nově v souvislosti s převzetím správy Chebského hradu od muzea), dnes vedení města dalo zelenou k realizaci plánů týkajících se hradu pro letošní rok. Nová sezóna tu bude zahájena v sobotu 31. března mušketýrskými slavnostmi.

„Náš společný cíl je jasný. Chceme hrad zatraktivnit a přilákat více návštěvníků,“ připomíná starosta Pavel Vanoušek. „Byly nám předloženy jak konkrétní návrhy týkající se chodu Chebského hradu, úpravy komunikací a běžné údržby, tak přípravy několika stálých expozic a pořízení dalšího vybavení. Jasnou představu již máme i o kulturním kalendáři.“

Nedávno zrekonstruovanou Mlýnskou věž ozdobí expozice dějin odívání obyvatel hradu od 9. do 18. století, v kasematech u Černé věže budou zpřístupněna jedinečná chebská kamna Williho Russe či zbrojnice se zbraněmi od doby železné až po baroko, v kapli se objeví historicky doložená pozdně středověká laboratoř alchymisty atd. Vytváří se také nové webové stránky hradu, pro věž se zakoupí stacionární dalekohled a pokračovat ovšem budou i další nezbytné stavebně-rekonstrukční zásahy (letos se počítá s opravami jihovýchodních kasemat za 18 milionů korun).

„Novinky na hradě, mimo opravy kasemat, letos přijdou městskou pokladnu na 2,5 milionu korun. Expozice, které ovšem nebudou jednorázovou záležitostí, budou stát asi 1 milion korun a ve stejné výši předpokládáme i zisk z tržeb,“ uzavírá starosta.

Plán kulturních akcí na hradě a v jeho okolí (viz příloha) nefinišuje s koncem turistické sezóny, jak tomu bylo doposud, ale sahá i do podzimu a zimy. Podle Tomáše Dostála se hrad možná navíc zpřístupní i v období Vánoc, když podobná praxe se v jiných památkách po celé ČR velmi osvědčuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…