Cheb: Nadační fond obnovil hřbitov Krásné Lípy

23.10.2014 8:25

Ze zdevastovaného prostoru, jehož zkáza nastala kvůli blízkosti železné opony, se stalo důstojné pietní místo v srdci sjednocené Evropy.

Cheb: Nadační fond obnovil hřbitov Krásné Lípy
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Městský Nadační fond Historický Cheb, jehož nejviditelnějšími počiny zatím byly obnova věží kostela sv. Mikuláše a vyhlídkového pavilonu na Zlatém vrchu, dokončil v závěru září další větší projekt - úpravy dříve zcela zdevastovaného hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa v blízkosti Chebu. „Hřbitov se nachází těsně u cyklostezky po bývalé slapanské trati. I s ohledem na to, že tato trasa je hojně využívána turisty z Čech i Německa, byl jeho dosavadní stav ostudou.

Obnova hřbitova má i symbolickou rovinu. Ze zdevastovaného prostoru, jehož zkáza nastala kvůli blízkosti železné opony, se stalo důstojné pietní místo v srdci sjednocené Evropy,“ uvedl předseda správní rady fondu, místostarosta Michal Pospíšil.

Součástí rozsáhlých úprav bylo například částečné oplocení hřbitova, kdy se střídají cihlové zídky a živé ploty z kvetoucích keřů, vybudování vstupní části s pietním artefaktem nebo očištění a instalace zachovalých náhrobních kamenů. V zadní části hřbitova vzniklo vyhlídkové místo do krajiny, doplněné jednoduchou dřevěnou konstrukcí naznačující sakrální stavbu. „Revitalizace stála přibližně 670 tisíc korun,“ doplnil Michal Pospíšil.

Ještě v roce 1930 žilo v Krásné Lípě 148 obyvatel. Po druhé světové válce ji však potkal podobný osud jako řadu dalších obcí ležících v hraničním pásmu. Od roku 1949 bylo posledních 42 obyvatel postupně vystěhováno a po roce 1951, kdy se v sousedních Slapanech usadila rota Pohraniční stráže, se Krásná Lípa ocitla v zakázaném pásmu za drátěnými zátarasy. Do roku 1957 pak byla vesnice srovnána se zemí.

Nadační fond Historický Cheb si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek v Chebu a na Chebsku. K jeho založení vedl roku 2005 počin pana Antona Harta (†2004), chebského rodáka a později čestného občana Chebu (zasloužil se o záchranu poutního místa Maria Loreto a obnovu a posilování česko-německých vztahů), který městu daroval dvakrát 5 tisíc eur. Město každoročně fondu přispívá částkou 500 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…