Cheb: Pokračují přípravy na vybudování přístavby knihovny

21.03.2017 10:48

Počítá se přitom nejen s vybudováním unikátní přístavby, ale i s rekonstrukcí stávajícího objektu.

Cheb: Pokračují přípravy na vybudování přístavby knihovny
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

V hradebním příkopu u secesní budovy chebské knihovny v ulici Obrněné brigády probíhá v současné době hydrogeologický průzkum. Souvisí, stejně jako v případě archeologického průzkumu stejné lokality o loňských letních prázdninách, s plánovanou přístavbou knihovny. „V letošním rozpočtu máme na přípravu vybudování přístavby městské knihovny vyčleněn jeden milion korun. Na probíhající hydrogeologický průzkum naváže průzkum stavebně-historický. Pro letošní rok máme rovněž v plánu zpracování projektové dokumentace ve stupni pro územní rozhodnutí,“ uvedl místostarosta Pavel Hojda.

Město už má k dispozici podrobnou architektonickou studii, kterou zpracoval ateliér A69 – architekti. Počítá přitom nejen s vybudováním unikátní přístavby, ale i s rekonstrukcí stávajícího objektu. Její součástí mají být například stavební úpravy, díky kterým by došlo k propojení historické budovy s přístavbou, oprava atraktivního podkroví, kde má sídlit dětské oddělení, nebo vybudování chybějícího výtahu. „Studie už je také projednána s památkáři, což je pro možnou budoucí realizaci velmi podstatné. Bude potřeba začít také s hledáním vhodného dotačního titulu. Odhad nákladů je totiž přes 100 milionů korun, takže je jasné, že bez dotace to nepůjde,“ dodal místostarosta Zdeněk Hrkal.

Přístavba knihovny je navržena jako „neviditelná“ budova. Počítá se totiž, že z části hradebního příkopu mezi knihovnou a divadelním klubem bude odstraněna novodobá navážka. Nový objekt by pak byl přistavěn k hradební zdi sousedící s chodníkem a měl by pochozí střechu. Pouze z prostoru upraveného hradebního příkopu by byla viditelná jeho čelní prosklená stěna. Toto řešení vychází z požadavků památkářů, kteří chtějí, aby přístavba byla k okolním historickým objektů maximálně šetrná. „Čtenáři i návštěvníci kulturních akcí, které se v knihovně konají, by díky rekonstrukci a vybudování přístavby dostali prostředí odpovídající standardům 21. století. Výrazně rozšířit by se mohl také volný výběr knih, které jsou nyní z podstatné části uloženy ve skladech a čtenáři si je mohou vybírat jen podle katalogu. Po vybudování přístavby by se navíc všechna oddělení knihovny mohla sestěhovat do jednoho objektu. Jak Chebané jistě dobře ví, dětské oddělení a studovna sídlí v současné době v jiné budově, což není příliš praktické“ uzavřel místostarosta Hrkal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …