Chrudim: Revitalizace náhonu na Střelnici začne v říjnu, je znám zhotovitel prací

03.05.2018 15:17

Rada města Chrudim na svém jednání 23. dubna schválila vyhodnocené veřejné zakázky na stavební práce revitalizace náhonu v chrudimském parku Střelnice.

Chrudim: Revitalizace náhonu na Střelnici začne v říjnu, je znám zhotovitel prací
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Vítězem se stala chrudimská společnost Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o., jejíž vítězná nabídka činila 11 513 510 Kč bez DPH.

„Dlouhodobě zde nebyly prováděny žádné zásadní zásahy, a to kvůli složitým dříve nevyjasněným majetkoprávním vztahům. Ty už jsme vyřešili a do dlouho očekávané revitalizace se konečně můžeme pustit,“ říká starosta města Chrudim Petr Řezníček s tím, že projekt předpokládal dohodu mnoha dalších subjektů, jako je Povodí Labe, ÚZSVM, Vodovody a kanalizace Chrudim, ZOČSP a několika soukromých vlastníků.

Společnost Vodovody a kanalizace Chrudim se zároveň na investiční akci dle výsledků řízení bude podílet částkou 647 584 Kč bez DPH kvůli potřebným přeložkám kanalizačního a vodovodního potrubí.

Celá lokalita kolem ramene náhonu je využívána jako městský park a slouží pro rekreační a volnočasové aktivity veřejnosti, zároveň je území přírodní památkou Ptačí ostrovy. „Všechny úpravy proto budou vycházet z moderního pojetí funkčního propojení vodních prvků a zeleně v architektuře měst při zachování podmínek daných v plánu péče o přírodní památku,“ dodává starosta Řezníček.

Předmětem projektu revitalizace je především zamezení sedimentaci jemných bahnitých částic a zajištění migrační prostupnosti příčných objektů (jezů) na hlavní větvi náhonu, včetně spojovacího koryta a navazujícího území. Dojde tak ke zlepšení životního prostředí v parku na Střelnici a k odstranění potenciálních rizik, která vyplývají z množství usazeného sedimentu s obsahem nebezpečných látek. Zároveň budou v náhonu odstraněny překážky tak, aby nedocházelo k opakovanému zanášení jeho koryt.

Řešené území zahrnuje hlavní větev náhonu v parku Střelnice (od mostu přes náhon v Malecké ulici po konec vzdutí pevného jezu) o délce cca 650 metrů a spojovací koryto (od rozdělovacího objektu na hlavní větvi náhonu po soutok s Chrudimkou) o délce 190 m.

Projekt revitalizace vodního toku konkrétně počítá s výškovou úpravou nivelety koryta, což si vyžádá zmíněné přeložky vodovodu a kanalizace, které tok kříží. Bahnité sedimenty budou odtěženy v hlavní větvi náhonu i ve spojovacím korytě, odstraněn bude stávající stavidlový jez a opravou projde jez pevný.

Terénní úpravy se dotknou břehů, nábřežní zdi bude třeba opravit. Spojovací rameno i hlavní větev náhonu budou díky vybudovaným rybím přechodům migračně prostupné, revitalizací dojde ke zlepšení stanovištní diverzity a životních podmínek pro vodní organismy; vytvořena budou nová stanoviště pro cílové druhy rostlin a živočichů, jesepy, tůně, brody. Posílí se přirozená funkce krajiny, dojde k obnově biologické rozmanitosti. Do toku budou zabudovány přístupy pro veřejnost a ve vlastním korytě hlavní větve náhonu budou umístěny tzv. šlapáky pro přechod pěších při nízkých průtocích.

Město získalo na realizaci projektu dotaci z Operačního programu Životní prostředí v rozsahu 100 % způsobilých výdajů. Příslušné rozpočtové opatřené pro realizaci zakázky bude projednávat Zastupitelstvo města Chrudim na svém jednání koncem května letošního roku. Realizace pak s ohledem na přírodní podmínky začne v říjnu, ukončena by měla být v dubnu 2019. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…