Chrudim našla zpracovatele územní studie svých veřejných prostranství

06.07.2017 8:37

Chrudimští radní v červnu mimo jiné schválili vyhodnocení veřejné zakázky na zpracování územní studie veřejných prostranství města Chrudim. Vítězem se stala pražská společnost re:architekti studio s nabídkovou cenou 1.802.900 Kč včetně DPH.

Chrudim našla zpracovatele územní studie svých veřejných prostranství
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Hledali jsme zpracovatele územní studie, která by měla ve městě a jeho místních částech řešit především uspořádání ploch včetně například zásad pro používání materiálů, koncepci zeleně, rozmístění prvků drobné architektury nebo mobiliáře, sjednocení pravidel pro umísťování prvků ve veřejném prostoru a podobně,“ říká místostarosta města Jan Čechlovský.

Územní studie bude zpracována ve dvou fázích – nejdříve by měla být zpracována koncepce širšího systému veřejných prostranství, ve druhé fázi pak bude řešeno konkrétní veřejné prostranství, a to Masarykovo náměstí.

Podle městského architekta Marka Janatky se jedná o správný krok: „Územní studie je legitimní nástroj územního plánování, který slouží k prověření nebo podrobnějšímu řešení vybraných lokalit a problémů. Studie navíc může městu sloužit jako podklad, jak například koordinovat sítě v ulicích, aby mohly být vysazovány stromy, kde lze umístit parkování a podobně.“

V průběhu zpracovávání bude studie pravidelně projednávána s vedením města a především dotčeným odbory úřadu a organizacemi, po projednání návrhové části bude územní studie prezentována veřejnosti. Její pořízení bude hrazeno především z evropské dotace a dotace ze státního rozpočtu, které v souhrnu činí 90 %, zbývající část půjde z finančních prostředků města Chrudim.

„Uvedený dotační titul v poslední době využily desítky českých měst. Mezi nimi například Olomouc, která tímto způsobem řeší úpravu veřejných prostor v památkově chráněném území v historickém jádru města, kde se navíc nacházejí památky UNESCO. Právě toto zadání se stalo vzorem pro Chrudim, bylo upraveno pro místní podmínky, ale zachovány takové principy, jako je například důraz na reference nebo složení a zkušenosti autorského týmu. Mám za to, že si Chrudim takovou územní studii zaslouží,“ říká závěrem architekt Marek Janatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…