Chvaletice: Oprava evangelického kostela je po šestnácti letech dokončena

30.04.2017 11:36

Novorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích, který byl v roce 2000 vyhlášen kulturní památkou, se díky postupným opravám dočkal záchrany. Povedlo se to i díky dlouhodobé podpoře Nadace ČEZ, která od roku 2008 přispěla na jeho rekonstrukci celkovou částkou 1 571 000 Kč.

Chvaletice: Oprava evangelického kostela je po šestnácti letech dokončena
Foto: chvaletice.cz
Popisek: Evangelický kostel ve Chvaleticích

Po dlouhých šestnácti letech se podařilo opravit evangelický kostel ve Chvaleticích. Záchrana kostela, která probíhala v několika etapách, si vyžádala značnou sumu finančních prostředků. Jako poděkování všem sponzorům proto byla v pátek 28. dubna odhalena pamětní deska. „Naším cílem bylo restaurovat jedinečnou kulturní památku z roku 1882 a znovu ji otevřít široké veřejnosti. Byla to práce dlouhá a mnohdy úmorná, dnes ale můžeme s jistotou říct, že se vyplatila,“ uvedla starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Po slavnostní ceremonii k odhalení pamětní desky následoval koncert v podání flétnisty Jiřího Stivína a varhanisty Václava Uhlíře. Kromě bohoslužeb hostí restaurovaný kostel také koncerty vážné hudby a koncerty základní umělecké školy, křtiny a další akce.

Nadace ČEZ podpořila rekonstrukci chvaletického kostela v rámci svého grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů, hned šestkrát. Poprvé už v roce 2008. Poslední příspěvek ve výši 260 000 korun organizátoři využili na dokončení opravy fasády, konkrétně soklu na západní, severní a východní straně objektu. „Je pro nás potěšením, že jsme mohli přispět k obnově tak významné kulturní památky, jakou kostel ve Chvaleticích bezpochyby je,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Pseudorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích – Hornické Čtvrti pochází z roku 1882. Přípravné práce na stavbu nového kostela započaly v roce 1880, náklady byly vyčísleny, bez vnitřního vybavení a varhan, na částku 14 272 zlatých a 14 krejcarů. Významnou osobností, která se zasloužila o výstavbu jednoho z nejkrásnějších kostelů církve v té době, byl farář Julius Fleischer. Novorenesanční, stylově výrazný kostel byl rozhodnutím Ministerstva kultury České republiky v roce 2000 prohlášen za kulturní památku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …