Díky městu Česká Lípa více pohodlí pro rodičky

07.12.2016 19:01

Finančním darem 500 tisíc Kč přispělo město na zřízení domácího porodního pokoje v českolipské nemocnici. Jde už o druhý porodní pokoj, který vznikl s podporou města. 6. prosince ho slavnostně otevřela starostka R. Žatecká a místostarosta J. Raninec.

Díky městu Česká Lípa více pohodlí pro rodičky
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„S žádostí o finanční výpomoc se na mne obrátil ředitel Nemocnice s poliklinikou a zastupitelstvo na srpnovém zasedání prosbě vyhovělo. Podobně jako v roce 2014, kdy město přispělo na investici do prvního domácího pokoje. Ten ročně využije 150 – 200 rodiček.

O možnost přivést na svět svého potomka v příjemném prostředí, které spíš než porodní sál připomíná obývací pokoj, je ze strany rodičů velký zájem. Modernizací porodnice bude mít více maminek k dispozici pohodlný pokoj s tím nejmodernějším zdravotnickým vybavením a příjemným zázemím i pro budoucího tatínka,“ říká starostka města Romana Žatecká.

Rodičky mají k dispozici porodní polohovatelné lůžko, ribstole, vak, míč i další pomůcky. Samozřejmostí je hygienické zázemí. Ze zdravotnického vybavení je důležité termolůžko pro ošetření novorozence a moderní LED operační osvětlení. Z nezdravotnického zařízení například televize, rádio, sedací souprava nebo kuchyňská linka s ledničkou. Náklady na realizaci stavebních úprav rodičovského pokoje a přilehlých místností pro vedení porodu dosáhly téměř 1 mil. Kč, nezbytné vybavení cca 400 tis. Kč.

„Rodičovský pokoj v naší republice představuje stále relativně raritu,“ vysvětluje generální ředitel českolipské nemocnice Ing. J. Kratochvíl, který městu za finanční dar na druhý pokoj poděkoval. Primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. M. Volek na závěr zdůraznil, že o rodičovské pokoje je velký zájem, protože nepatří mezi nadstandard, tudíž jsou zcela zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …