Dny evropského dědictví - Olomouc historická i dnešní

08.09.2016 14:46

Koncerty, prohlídky města, trhy, umělecké festivaly a vystoupení, čítárny pod širým nebem, otevřená radnice i zpřístupněné památky. Nejen na to se můžete těšit v příštích dnech a o nadcházejícím víkendu. Opět jsou tu Dny evropského dědictví a s nimi spousta zajímavostí, kterých se nám během roku běžně nedostane. Co vše nás čeká?

Dny evropského dědictví - Olomouc historická i dnešní
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jedním z hlavních lákadel Dnů evropského dědictví bývá každoročně dlouhý seznam zpřístupněných objektů v Olomouci a okolí, kam za běžného provozu není možné nahlédnout. Některé z nich navíc o víkendu 10. a 11. září nabízejí i komentované prohlídky. „Olomouc nabízí mnoho pozoruhodných míst. Často upíráme pozornost zejména k památkám a historickým budovám, ale za návštěvu jistě stojí i spousta ryze novodobých objektů, vojenských a technických staveb či galerií. Letos otevíráme veřejnosti více než osmdesát objektů a nebojím se říct, že ze seznamu si jistě vybere opravdu každý,“ zve na Dny otevřených památek náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. Mimo jiné bude možné nahlédnout do nově zrekonstruovaného prostoru kasemat v Pekární ulici, navštívit můžete i technické stavby, muzea, knihovny, budovy univerzity a mnoho dalších míst. Komentované prohlídky a procházky městem se zajímavými osobnostmi si však můžete užít už od pondělí 5. září.

Na seznamu objektů, které budou přístupné veřejnosti, samozřejmě nemůže chybět ani radnice. „Olomoucká radnice je nádherná budova, která určitě stojí za návštěvu. V pátek si ji dokonce můžete prohlédnout i po setmění během nočních prohlídek a výstupu na radniční věž. V sobotu se pak můžeme setkat v mé pracovně, kde se dopoledne budu těšit na vaši návštěvu,“ zve do otevřené radnice primátor města Antonín Staněk.

Město z netradičního pohledu si pak můžete užít v rámci projektu „Řeka má duši“. Součástí multižánrového festivalu v přístavišti Ololodi Kordulky budou mimo jiné také noční plavby osvíceným korytem, a to od 6. do 10. září.

V programu Dnů evropského dědictví i v seznamu otevřených památek vám pomůže se zorientovat aplikace pro android „DED Olomouc 2016“, kterou si můžete zdarma stáhnout z Google Play. (ded.olomouc.eu/app)

V posledních letech se součástí Dnů evropského dědictví staly také Olomoucké lafayettovské slavnosti. I tentokrát nabídnou divadelní představení v autentických historických kulisách města o olomouckých osobnostech, a to od 7. do 10. září. Ve večerních hodinách si tak vychutnáte inscenace o Karlu Sabinovi, Václavu III. či Františku Josefovi I.

Na své si přijdou i milovníci hry pétanque, kterým již tradiční festival s názvem Olomouc má koule nabízí možnost si zahrát nebo pozorovat turnaje v této oblíbené hře přímo na Horním náměstí. I letos se můžete v rámci Dnů evropského dědictví těšit na knižní, ale také Evropský trh, kde si přijdou na své zejména gurmáni. Více než deset evropských zemí představí své speciality přímo na Horním náměstí.

Zájemci nepřijdou ani o oblíbenou PechaKucha Night na téma architektury, urbanismu a veřejného prostoru, ani o letní čítárnu pod širým nebem, která se uskuteční u kašny Tritonů na náměstí Republiky. Nemalou pozornost si určitě zaslouží také 9. ročník největšího StreetArt Festivalu v České republice. Fanoušci graffiti a street art by neměli minout 412 metrů dlouhou protipovodňovou stěnu na Nových Sadech, kde bude festival probíhat. Výsledkem loňského ročníku festivalu jsou streetartová díla Selfie King v proluce v Denisově ulici nebo Batman v areálu fakultní nemocnice.

Zajímavým bodem programu bude také výstava českého designu a módy ve Vile Primavesi. Maj design, tedy první prodejní přehlídka designových produktů v Olomouci, proběhne od 7. do 11. září.

Pomyslným vrcholem je sobotní program na Horním náměstí

Pomyslným vrcholem každého ročníku Dnů evropského dědictví je sobotní program na Horním náměstí. Nejinak tomu bude letos, kdy se navíc ve stejném termínu odehrává absolventský sraz Univerzity Palackého. „Sobotní koncerty jsme proto sestavili z kapel absolventů univerzity. V každé kapele tak najdete přinejmenším jednoho bývalého studenta Univerzity Palackého. Věřím, že to bude nejen příjemný hudební zážitek, ale také milá událost pro účinkující, kteří si tak své studentské město užijí a připomenou zase z trochu jiné perspektivy,“ říká vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

V podvečerních hodinách mezi jednotlivými koncerty se navíc hostům na Horním náměstí představí olomoucké taneční studio Tancelář. Při vystoupení plném ladnosti, síly a téměř akrobatických prvků můžete obdivovat lektory Pole Dance a baletu.

Nedělní program nabídne Korunní pevnůstka se sportovně-zábavním dnem k poctě Gustava Frištenského. Akce „Ukaž, že jsi silný jak Frištenský“ nabídne sportovní soutěže v netradičních disciplínách, ukázky zápasů různých silových a bojových umění z olomouckých oddílů, vystoupení silných borců a program zpestří i simulátory na změření síly, které si může každý vyzkoušet.

Závěr několikadenního programu pak bude patřit poslednímu ze série promenádních koncertů. Od 16 hodin zahraje v altánku ve Smetanových sadech New Street Band a sezonu promenádních koncertů pro letošek ukončí.

„Dny evropského dědictví jsou opět hodně bohaté a já doufám, že si v programu každý najde to své. Všechny Olomoučany i návštěvníky města proto srdečně zvu ke společnému objevování našeho krásného města i k zábavě, veselí a hudebním zážitkům, které už k těmto oslavám tradičně patří,“ říká primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…