Filmaři na obhlídkách Uherského Hradiště: Navštívili věznici i klášter

05.08.2017 14:54

Skupina patnácti filmových profesionálů navštívila potenciální filmové lokace Uherského Hradiště. Prohlédli si historické interiéry v jádru města, areál bývalé věznice i barokní refektář s knihovnou františkánského kláštera. Na obhlídku je v rámci konání Letní filmové školy pozvala filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE, a to ve spolupráci s městem Uherské Hradiště a zmíněným filmovým festivalem.

Filmaři na obhlídkách Uherského Hradiště: Navštívili  věznici i klášter
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

„Kromě areálu bývalé věznice, jehož atmosféra je stále autentická, pro mě bylo zajímavé nahlédnutí do prostor současného archivu. Umím si je velmi dobře představit jako hotovou filmovou kulisu. Silně na mě zapůsobilo i prostředí barokního refektáře. Vytipování navštívených lokací se filmové kanceláři povedlo,“ hodnotí Jonáš Vacek z audiovizuální produkční společnosti Bumerang.
Kateřina Šafaříková, producentka ze společnosti Nutprodukce souhlasí: "Pro distribuci čerstvě dokončeného dokumentu Máma z basy hledáme zajímavá místa pro promítání, a proto mě zaujala možnost se v rámci Location tour podívat mimo jiné do bývalé věznice.“

„Od srpna 2017 budeme ve Zlínském kraji připravovat natáčení našeho magisterského filmu a akce tohoto typu nám přímo hrají do karet,“ říká o přínosu obhlídek další z účastníků a začínající filmařka Anna Jelínková. „Chceme využít ještě ‚neokoukaná‘ místa a do filmu tak prolnout zejména Zlín a jeho nejbližší okolí. Nejvíc mě zaujala věznice. Atmosféra v těchto prostorách vás doslova obklopuje i sama o sobě, bez dotvoření prostoru filmovými dekoracemi. Unikátnost této lokace je nesporná,“ popisuje Jelínková.

Právě představení netradičních nebo běžně uzavřených míst je hlavní přidanou hodnotou tak zvaných Location tour neboli filmařských obhlídek. „V letošním roce je to již podruhé, kdy jsme oslovili filmové profesionály s možností prohlídky zajímavých lokací Zlínského kraje. Je to jedna z cest, jak filmařům náš region přiblížit a prezentovat jeho potenciál na konkrétních příkladech,“ uvádí Jindřich Motýl, předseda Regionálního filmového fondu z. s., který je zřizovatelem zlínské filmové kanceláře.

„Tentokrát jsme se ale soustředili pouze na lokace v Uherském Hradišti,“ doplňuje kolegu Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE. „Uherské Hradiště je jednou z našich Filmových obcí neboli měst, která jsou ochotna nabízet filmařům výhodnější podmínky. Současně zde probíhá Letní filmová škola, jejímž jsme partnerem. Výběr Hradiště se tak přímo nabízel,“ vysvětluje Hladká.

„Na úspěšnosti akce měly velký podíl také zástupkyně lokací a naše průvodkyně Blanka Rašticová ze Slováckého muzea s Jitkou Duchtíkovou z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterým tímto ještě jednou velmi děkuji. Neochoty se v Uherském Hradišti filmaři rozhodně bát nemusí,“ dodává s úsměvem Hladká.

Tato slova potvrzuje i ředitelka Letní filmové školy Radana Korená. „Letní filmová škola je místem, kde se již tradičně setkávají nejen fanoušci filmového umění, ale také ti, kteří stojí za jeho výrobou, distribucí či výukou. Mám velkou radost, že jsme mohli zprostředkovat prohlídku zajímavých částí města právě pro ně a až zde nějaký zajímavý film vznikne, mohu slíbit, že ho zde zcela jistě uvedeme s velkou parádou.“

„Zpřístupnit historické prostory nebo provést městem je to nejmenší, co jsme připraveni pro filmaře udělat. Pro případné natáčení rádi poskytneme štábům patřičné zázemí. Také proto jsme se zapojili do projektu Filmových obcí. Iniciativu Letní filmové školy i ZLÍN FILM OFFICE, kteří k nám filmaře lákají, rozhodně vítáme. Věřím, že každý občan našeho krásného města rád uvidí známá místa nejen v těch starších, ale i v některém z nových filmů,“ uzavírá Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…