Hanka Dolejší převzala Ocenění starosty města Vsetína

29.12.2016 16:04

Za dlouhodobé zviditelňování města Vsetína prostřednictvím folkloru a prezentaci valašských tradic a obyčejů, převzala Hanka Dolejší – zakladatelka pražského souboru Valášek, v pátek 16. prosince v Praze – Ocenění starosty města Vsetína.

Hanka Dolejší převzala Ocenění starosty města Vsetína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Stalo se tak u příležitosti 40. výročí založení souboru valašských tanců a písní „Valášek Hany Dolejší“ a také u příležitosti jejího životního jubilea. Ocenění Hance Dolejší předala v zastoupení starosty Jiřího Čunka místostarostka Simona Hlaváčová.  

Vsetínská rodačka Hanka Dolejší se poprvé seznámila s valašským folklorním bohatstvím prostřednictvím své babičky a maminky. Obě totiž chodily do souboru Vsacan, a protože v tehdejší době nebyl na Vsetíně dětský soubor, malou Hanku nastrojily do kroje a ona jako tříletá začala svou „folklorní kariéru“ mezi dospěláky. Jejím partnerem byl budoucí výborný tanečník – Fanyn Růžička. Od té doby se stala valašská písnička a valašské tance nedílnou součástí jejího života. Prošla i souborem Jasénka, který jí pod vedením primáše Zdeňka Kašpara předal neocenitelné zkušenosti. Později sama vedla Malou Jasénku, a stala se spoluzakladatelkou cimbálové muziky.

V roce 1976 se Hanka Dolejší provdala do Prahy a v témže roce založila v Praze 8 soubor Valášek, který je dnes jedním ze špičkových dětských souborů. Čtyři desetiletí vede Hanka Dolejší soubor a organizačně i umělecky zajišťuje jeho činnost. Prostřednictvím zájezdů, ukázek i rozhovorů prohlubuje vztah pražských dětí k valašskému regionu. Na vysoké úrovni tak reprezentuje valašský region a jeho folklor nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…