Havířov bude mít chytré zobrazování jízdních řádů na zastávkách MHD

01.03.2024 16:14 | Tisková zpráva

Město Havířov pokračuje v modernizaci místní městské hromadné dopravy. Momentálně se dokončuje rozsáhlý projekt dopravní telematiky – Chytré zastávky Havířov, díky kterému budou již během března tohoto roku všem cestujícím k dispozici digitální zobrazovače jízdních řádů, takzvané E-paper displeje.

Havířov bude mít chytré zobrazování jízdních řádů na zastávkách MHD
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Drtivou většinu z celkových nákladů 6 milionů korun uhradí Evropská unie, zbytek pak dopravce, společnost Transdev Slezsko a.s., která pro město Havířov poskytuje městskou hromadnou dopravu.

Zcela nové E-paper displeje jsou založeny na zobrazovací technologii, která napodobuje vzhled inkoustu na papírové stránce. Pro svůj provoz potřebují minimální napájení, které zajišťují solární panely. Klasické označníky budou nově na vybraných zastávkách obsahovat jak dobře známý papírový jízdní řád, tak i E-paper a solární panel.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50007 lidí

„Tato technologie je v Evropě již používaná, ale u nás zatím příliš rozšířená není. Díky své snadné instalaci a minimálním nárokům na provoz má určitě velký potenciál a nás těší, že občané Havířova ji také budou moci začít využívat. Obsluha digitálního zobrazovače jízdních řádů bude pro cestující velmi snadná. Panel bude neustále zobrazovat čas do příjezdu nejbližších spojů, včetně jejich případného zpoždění či mimořádné události v dopravě. Údaje se aktualizují automaticky každou minutu a zohledňují aktuální polohu autobusu,“ popsal novinku náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Součástí panelu je velké ovládací tlačítko pro cestující, při jednom stisku se panel podsvítí pro lepší čitelnost textu, což se bude hodit pro využití při zhoršené viditelnosti nebo ve večerním provozu. Dva stisky ovládacího tlačítka aktivují technologii hlasového asistenta, který nejbližší odjezdy spojů cestujícím přečte. Tato technologie usnadní cestování lidem se sníženou schopností orientace nebo komunikace, kteří by jinak byli odkázáni na pomoc spolucestujících či na individuální dopravu za pomoci blízké osoby.

Kromě zastávek s E-paper panely bude v rámci projektu instalováno ještě 9 velkých elektronických LED panelů ve čtyřech nových lokalitách v rámci Havířova, konkrétně u zastávek Město, střed (ve směru do Ostravy), Podlesí, Úřad práce (ve směru do Ostravy,) Podlesí, Nad Terasou v jednom směru a pro zastávku Šumbark, bazén (v obou směrech). Velké LED panely s odjezdy autobusů slouží už několik let ke spokojenosti havířovských občanů například na zastávkách u vlakového nádraží, na autobusovém nádraží nebo na zastávce Havířov, Město, Magistrát.

„Tento projekt jsme připravovali přibližně jeden a půl roku a velké díky patří zaměstnancům odboru komunálních služeb Magistrátu města Havířova, zástupcům stavebního úřadu a v rámci konečné realizace pak technickým službám. V neposlední řadě pak vedení města za podporu v rámci schvalování strategického dokumentu Plánování udržitelné městské mobility, který naši společnost Transdev Slezsko pak opravňoval k úspěšnému splnění podmínek v rámci vypsané dotační výzvy,“ dodal ředitel osobní dopravy Transdev Slezsko Jakub Vyvial.

Připravované zastávky s technologií E-paper:
Havířov, Podlesí, Merkur
Havířov, Podlesí, Těšínská
Havířov, Město, nemocnice (2x)
Havířov, Město, Puškinova
Havířov, Město, Jitřenka
Havířov, Bludovice, kopec
Havířov, Šumbark, 2. etapa Orlí
Havířov, Šumbark, H. Malířové
Havířov, Životice, Přátelství
Havířov, Město, Nám. Republiky (2x)
Havířov, Město, u podloubí (2x)
Havířov, Šumbark, 2. etapa u hřbitova
Havířov, Podlesí, Rušná
Havířov, Město, pož. zbroj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…