Havířov: Městská realitní agentura – ohlédnutí za rokem 2023

21.02.2024 22:30 | Tisková zpráva

Významnou změnou v roce 2023 bylo nastavení nových pravidel pro opravy uvolněných bytů ve správě MRA. Pokračovaly investice do sanací, kontinuálně se realizoval harmonogram výměny elektroinstalací. Středisko údržby MRA provedlo v roce 2023 celkem 4423 zakázek, havarijní služba byla přivolána ve 299 případech. V průběhu roku přijalo bytové oddělení celkem 1650 žádostí o byt. Uvolněných bytů bylo 333, 245 bytů bylo přiděleno. Celkový počet bytů činil 7678 se 13 994 nájemci.

Havířov: Městská realitní agentura – ohlédnutí za rokem 2023
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V loňském roce bylo uvolněno 333 bytů. V lokalitě Havířov-Město to bylo 196 bytů, Havířov-Podlesí 47 bytů a Havířov-Šumbark 90 bytů. V druhé polovině roku byla nastavena nová pravidla pro opravy zvyšující nároky na kvalitu prací a komfort pro budoucí nájemce. „Na opravy městských bytů máme více peněz. Podle velikosti bytů se náklady mohou navýšit z původních 90 až na 140 milionů za rok. Tím se otevřela možnost použít kvalitnější materiály s delší životností a pořídit moderní vybavení s designovými prvky. Součástí nově nastavených pravidel oprav bytů je zesílení průběžných kontrol provedení prací,“ připomněl jednatel MRA Robert Masarovič s tím, že firmy mají na opravy více času, aby dodržely všechny technologické postupy a odvedly kvalitní práci.

Do sanací a generálních oprav se v roce 2023 investovalo. Například se podařilo úspěšně realizovat rozsáhlou sanaci pětipodlažního domu o třech vchodech domu na ulici Národní 31–35 za více než 25,1 milionů korun, či zahájit rekonstrukci obytného domu na ul. Klidná 795/13 s předpokládanými náklady ve výši 9,6 milionů korun.

V roce 2023 bylo přiděleno 245 bytů novým nájemcům. Vloni evidovalo bytové oddělení MRA celkem 1650 žádostí o byt. Nejvíce bytů v počtu 127 získali nájemci v lokalitě Havířov-Město, 37 bytů v Havířově-Podlesí a 81 bytů v Havířově-Šumbarku. Ve správě MRA je aktuálně 255 podnikatelských nebytových prostor. Nově bylo vloni obsazeno 17 komerčních prostor, kde sídlí mimo jiné nové ordinace.

Středisko údržby provedlo v roce 2023 celkem 4423 zakázek za 42,8 milionů korun. K nejvýznamnějším opravám se řadí výměna ležatého a stoupajícího odpadního systému, či regulace nebo výměna ventilů stoupaček ústředního topení v suterénech a v napojovacích uzlech. U nájemců v bytech se měnily nejčastěji vstupní dveře včetně zárubní, zařizovací předměty, radiátory, interiérové dveře nebo podlahové krytiny. 

V průběhu roku 2023 došlo k významnému posílení aktivit k předcházení rizik i opatření proti vandalům, a to instalací kamerových systémů. Loni tak Městská realitní agentura Havířov takto posílila ochranu nájemců a majetku v 16 domech. Ve spolupráci s Policií České republiky bylo díky záznamům z kamer již odhaleno několik pachatelů.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy Městské realitní agentury Havířov, která je v plném znění k nalezení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…