Hlučín: Pohřební kočár je opravený, pojede na dožínky

11.08.2017 6:33

Historický pohřební vůz Darkoviček z roku 1937 je opraven a bude 19. srpna vystavený na darkovičských dožínkách. Dominantou kočáru je pozlacený anděl na střeše.

Hlučín: Pohřební kočár je opravený, pojede na dožínky
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Černý vůz se zlatým zdobením renovoval od letošního dubna restaurátor Martin Polášek. Největší radost má z toho, jak se mu povedlo opravit anděla, který byl vážně poškozený pravděpodobně poté, co do něčeho narazil. "Jinak byl kočár v překvapivě dobrém stavu, lidé se o něj pečlivě starali," uvedl restaurátor.

Na pohřební vůz se ve třicátých letech minulého století vyhlásila veřejná sbírka, kterou organizoval místní kapličkový výbor. Ten, byť už v jiném složení, na budoucí osud kočáru dohlíží stále. Členství v něm přecházelo z generace na generaci. Jeho aktuálně nejstarší členkou, která pamatuje pořízení kočáru, je Lucie Matýsková.

Kočár vyrobený kolářem Čichoněm z Petřkovic zakoupil kapličkový výbor v roce 1937 za 6400 korun.

„Než se pořídil pohřební kočár, vozili se zemřelí na poslední cestu na voze, kterým se jezdilo na pole. Vlastní pohřební vůz, to byla velká událost,“ vysvětluje Lucie Matýsková.

Kočár, do něhož zapřahali koně místní sedláci, stával v přístřešku u hasičské zbrojnice. Naposledy vezl zesnulého zhruba před pětadvaceti lety.

Oficiálně vůz nikomu nepatřil, proto ho do svého majetku zařadilo město. Díky tomu bylo možné uvolnit peníze z rozpočtu na jeho opravu. Nyní ho spravuje Muzeum Hlučínska. Opravený vůz si lidé budou moci prohlédnout u příležitosti dožínek. V příštím roce se pro něj zbuduje přístavba u darkovičské  kaple. Do té doby se o něj postarají místní podnikatelé. 

„Začali jsme s přípravami dokumentace a během zimy chceme získat potřebná povolení kle stavbě přístřešku. Příští rok by se začalo stavět,“ popsal farář Martin Šmíd. Přístavba bude prosklená, aby byl vůz vidět. „Bude tam i osvětlení, aby byl viditelný také večer,“ doplnil hlučínský farář.

"O budoucnosti kočáru se vedly diskuze, ovšem lidé z Darkoviček si moc přáli mít ho ve své městské části, proto jsme se rozhodli respektovat to," uvedla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …