Hodonín: Medonosná louka i sad starých odrůd podpoří druhovou rozmanitost v okrajové části města

15.04.2021 9:15

Město Hodonín se rozhodlo výsadbou louky podpořit přirozený život včelstev a mnoha dalších zástupců hmyzí říše, kteří v náročných podmínkách intenzivního zemědělství jen stěží hledají pestrou pastvu.

Hodonín: Medonosná louka i sad starých odrůd podpoří druhovou rozmanitost v okrajové části města
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Radní na svém posledním jednání schválili smlouvu o spolupráci s Českým svazem včelařů, na jejímž základě spolek zažádal o dotaci z programu „Podpora medonosných rostlin a dřevin“ vyhlášené Jihomoravským krajem.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

V městské části Štěpnice na pozemku města je v plánu výsadba medonosné louky, jejíž rozmanitá skladba poskytne včelám základ zdravé výživy pro jejich správný vývoj. Zemědělská výroba a používání chemie mají bohužel za následek narušení přirozeného ekosystému, což s sebou nese strádání a úhyn přirozených opylovačů. Podobné louky proto představují vydatný zdroj živin a potravy nejen pro včely. Kromě zajištění výsadby, která se uskuteční na podzim, se spolek zavázal také k následné péči po dobu tří let. Dle posledních informací již byla dotace z JMK schválena.

Louka však není jediným počinem k oživení zeleně v této části města. V bezprostředním sousedství plánuje město vysazení sadu, jehož cílem je navrátit do krajiny původní staré odrůdy stromů. Své místo zde najde celkem dvaadvacet ovocných stromů - třešní, hrušní, slivoní či jabloní, dříve typických pro náš region. Pyšní se poetickými názvy jako kaštánka, pastornica či krasokvět. I v tomto případě je v plánu zažádat o dotaci, tentokrát z Národního programu životní prostředí. Podání žádosti, která bude odeslána do konce dubna, schválila na svém posledním jednání rada města. S výsadbou by se mohlo začít na podzim tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…