Hodonín: Začala výstavba psího útulku

29.01.2024 13:32 | Tisková zpráva

Dlouho očekávaná stavba psího útulku začala. Dne 15. ledna stavební firma převzala staveniště a již zahájila demoliční práce torz původního útulku. Dokončení stavby očekáváme letos v listopadu. Městský útulek zahájil svůj provoz v roce 1996 a azyl zde našlo přibližně sto až dvě stě psů ročně z Hodonína i okolních obcí. Většině z nich se podařilo díky adopci nalézt nový domov nebo se vrátili ke svým majitelům.

Hodonín: Začala výstavba psího útulku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Na místě objektů poškozených tornádem vyrostou dvě nové jednopodlažní budovy. Správní budova poskytne zázemí pro zaměstnance, ale i část určenou k provozu se zvířaty. Objekt kotců s půdorysem ve tvaru „U“ nabídne 26 kotců pro útulek a dva odchytové kotce přístupné zvenku pro městkou policii. Dále jsou navrženy dva venkovní výběhy se zatravněnou plochou doplněny o výsadbu. Součástí areálu bude nové oplocení, protihluková stěna do výšky dvou metrů a také navazující inženýrské objekty – přípojky kanalizace, vody, elektroinstalace, zpevněné plochy a sjezdy, včetně sadových úprav.

Přípravné práce na obnově útulku začaly ihned na přelomu let 2021/2022. Byli vybráni zhotovitelé studie, společnost MY3 architekti s.r.o., Brno, kteří v dubnu 2022 dodali návrh studie. Odhadovaná cena tehdy činila 19,3 mil korun. Následoval výběr projektanta, který v srpnu 2022 zpracoval předběžný rozpočet. Dle něj byla původní cena navýšena na 24,7 mil. Kč. V průběhu zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení od října 2022 do dubna 2023 a následně prováděcí projektové dokumentace v srpnu 2023 došlo k upřesnění přípojek inženýrských sítí, technických a technologických zařízení jako jsou vytápění či vzduchotechnika, dále zpevněných ploch se sjezdy, protihlukové stěny, sadových úprav v okolí novostavby včetně vlastních stavebních konstrukcí. To vše ovlivnilo cenu, která byla až po zpracování položkového rozpočtu upřesněna na částku 42,15 mil. Kč. V srpnu 2023 bylo zahájeno výběrové řízení na výběr zhotovitele stavby, kdy stavba byla vysoutěžena za 36,03 mil. korun společností SBD, s.r.o. Hodonín.

Co se týká financování, město se uchází o dotaci ve výši 27 milionů korun z programu „Živel“ od Ministerstva pro místní rozvoj. Ta je určena nejen na opravy poškození po tornádu, ale je přípustná i na modernizaci daného poškozeného zařízení. Plnění od pojišťovny činí 8,5 mil. korun a město také obdrželo dar od společnosti Havlíkova apotéka ve výši 4 mil. korun. Předpokládáme tedy, že náklady ze strany města budou minimální. Je však pravděpodobné, že výše dotace může být vzhledem k uvedeným částkám poměrově krácena. Odpověď z ministerstva však obdržíme až v průběhu měsíce února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…