Hradec Králové: Augustin se rozezní v příštím roce minimálně jedenáctkrát

09.12.2016 7:31

Minimálně jedenáctkrát se v příštím roce rozezní na zhruba pět minut třetí největší zvon v České republice, hradecký Augustin umístěný v Bílé věži. Zvonění se řídí podle zvonového řádu, který schválili městští radní.

Hradec Králové: Augustin se rozezní v příštím roce minimálně jedenáctkrát
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rozeznění zvonu není nic jednoduchého, proto se nepoužívá k běžnému zvonění. Zvon Augustin je používán pouze v předem schválených termínech daných zvonovým řádem. Délka zvonění je zhruba pět minut. „Zapojením zvonu Augustin do vyzvánění zvonů katedrálních, případně dalších v okolí, chceme podtrhnout význam události, kterou nám mají připomenout. Je dobré se v tu dobu na chvíli zastavit, zaposlouchat se do zvonění a prožít někdy až majestátnost toho souznění," doporučuje Anna Maclová, náměstkyně primátora.

Přesný čas rozhoupání zvonu se může ještě změnit, uvedené časy jsou pouze orientační.

Zvon Augustin se poprvé v příštím roce rozezní 1. ledna v šest hodin večer u příležitosti tradičního Prvního dne spolu, dále 13. dubna na Zelený čtvrtek by měl zvon zaznít o půl desáté dopoledne, 16. dubna na slavnost Zmrtvýchvstání Páně se zvon rozhoupe v poledne, 4. června na slavnost Seslání Ducha svatého v šest hodin večer. Poslední červnový den u příležitosti výročí bitvy na Chlumu 1866 zvon Hradečané uslyší rovněž v šest hodin večer, ve stejný čas i v den sv. Augustina tomu bude i 28. srpna. Tradičně zvon rozezní v deset hodin dopoledne i Slavnosti královny Elišky 2. září, na Den české státnosti Slavnost sv. Václava se zvon rozezní v šest hodin večer.

V pravé poledne by měl Augustin všem připomenout 28. října i Den vzniku samostatného československého státu, 17. listopadu si takto v šest hodin večer připomene město i Den boje studentů za svobodu a demokracii a zatím posledním pevně stanoveným termínem ve zvonovém řádu je Štědrý den, tedy 24. prosinec, kdy zvon ohlásí půl hodiny před půlnocí i Narození Páně.

Na čepci zvonu je ve dvojlinkách po obvodu veden dvouřádkový latinský nápis:
IN HONOREM MAGNIFICENTIANGVE CVNCTIPOTENTIS DEI GENITRICIS VERBI DEI VIRGINIS ALMAE ATQVE SANCTORVM OMNIVM AD GLORIAM ET LAVDEM HOC OPVS INSIGNE PROBILEQVE FVSVM AC CANSTITVTVM EST IMPSENIS ALMA DOMINORVM MAGISTRI CIVIVM CONSVLVM TOTIVSQVE FAMOSAE CONNVNITATIS HRADECENSIS PER ME ANDREAM DICTVM ZACZEK ANNO X.P.I. M° CCCCC° VIIII° PROTOCONSVLA JOANE WIECHET VITRICO „JOANE DICTO KARASEK“.
Ke cti a oslavě všemohoucího Boha, k slávě a chvále milostivé Panny, rodičky Slova Božího, a všech svatých toto znamenité a přeslavné dílo dobrotivým nákladem pana purkmistra, pánů radních a celé slavné obce hradecké lil a ulil Ondřej řečený Žáček léta Kristova tisícího pětistého devátého za primase Jana Věcheta a správce kostelního jmění Jana řečeného Karáska.

Více na www.bilavez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…